Ha ettől nem rohannak hitelért a kkv-k, semmitől

2016.02.04. 14:42

Mostantól a magyar vállalkozók számára is elérhető a COSME uniós garanciaprogram. A termék a következő időszakban 50 százalékos, az ügyfelek számára díjmentes hitelgaranciát kínál.

Együttműködést kötött az Európai Beruházási Alap (EBA) és a K&H a hazai kkv-k hitelfelvételének nagyfokú ösztönzése érdekében. Ezzel a bank uniós garanciaprogramot tett elérhetővé, Magyarországon jelenleg egyedüliként. A projekt neve COSME – Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises azaz a vállalkozások versenyképességéért és a kis- és középvállalkozásokért. Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Beruházási Alap (EBA) által koordinált COSME

50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a kkv-knak,

ügyletenként maximum 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. Ezek közé tartozik az éven túli folyószámlahitel és forgóeszközhitel, többféle beruházási hitel (az új NHP program III. szakasza is), a bankgarancia, illetve az új K&H üzlettámogató hitelkonstrukció.

Most azok a vállalkozások is tűzközelbe kerülhetnek, akiket eddig nem simogattak a bankokForrás: Photononstop/Philippe Turpin

Végre nem csak az osztály szépéé a világ

A COSME garancia az ügyfeleknek díjmentes, a K&H által jelenleg is alkalmazott hitelbírálati eljárásba illeszkedik, így időben is, adminisztrációban is nagyban megkönnyíti a vállalkozások életét. Azok az ügyfelek, akik eddig a bankok szemében a kevéssé vonzó kategóriába tartoztak, emiatt csak sokkal szigorúbb feltételekkel és drágábban jutottak hitelhez, az új garanciaával most kedvező feltételek mellett igényelhetnek finanszírozást az üzletfejlesztéshez. A garancia jelentős fedezetet jelent, így akár tárgyi fedezetre sincs szükség. A magasabb fedezeti kategória miatt az ügyfél hitele is büdzsébarát árazást kaphat.

Fontos előny, hogy a COSME garancia nem terheli az ügyfél minimális támogatási keretét, illetve, hogy a feltételeknek megfelelő vállalkozás akár több szerződéséhez is igénybe veheti a terméket.

Navracsics Tibor, az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa elmondta, az új beruházások támogatása kiemelten fontos a Bizottságnak, ezért üdvözli a közel 100 millió euró keretű hitelekről szóló bejelentést. „Arra biztatnék minden hazai kkv-t, hogy keressék fel a K&H-t üzleti terveikkel és részesüljenek az új megállapodás kínálta előnyökből” – mondta.

Pier Luigi Gilibert, az EBA ügyvezető igazgatója örömtelinek nevezte, hogy aláírhatja az Európai Stratégiai Beruházási Alap első magyarországi kkv-garancia megállapodását a COSME program keretében. A finanszírozási hozzáférés bővítése az alap egyik legfontosabb feladata, a mostani megállapodás is ezt a célt segíti. Büszkék vagyunk arra, hogy a K&H Bankkal együttműködve támogathatjuk az eddig nem megfelelően elért kkv-kat, amelyek Magyarországon és Európa-szerte egyaránt hozzájárulhatnak munkahelyek létesítéséhez és a gazdasági növekedéshez.”

Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója tájékoztatott, hogy a következő három évben 30 milliárd forint új hitel kihelyezését támogatja az EBA garanciaprogramja. Ez a kkv-k számára nyújtott átlagosan 15-20 millió forintos hitelekkel számolva a program teljes ideje alatt több ezer ügyfél finanszírozásához nyújt alapot. „Az uniós garancia emellett a tőkekövetelmény szempontjából is kedvező a K&H Bank számára, ami még intenzívebb hitelkihelyezést tesz lehetővé számunkra” – mondta.

A K&H 2015. szeptember 30-áig megközelítőleg 38 milliárd forint új hitelt folyósított a szektor vállalkozásainak, így dr. Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese. Míg a piacon átlagosan 1,8 százalékos hitelállomány-növekedést tapasztaltak a múlt évben, mondta, a kkv-k esetében a bővülés 8 százalékos. „A hitelezett kkv-ügyfelek folyamatosan gyarapodó száma szeptember végén elérte a 9200 darabot, ami azt jelenti, hogy ma minden tizenkettedik hazai kkv-nak van K&H által folyósított hitele. Ebben kiemelt szerepet játszott a Növekedési Hitelprogram, amelynek a K&H továbbra is egyik vezető résztvevője: a második szakaszban 190,3 milliárd forint, míg az NHP első és második szakaszában együttesen 283,3 milliárd forint összegben kötött hitelszerződéseket” – részletezte az eddigi eredményeket a vezérigazgató-helyettes.