Megbotlott a dollár, kilőttek az ázsiai tőzsdék

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Megmozgatta a befektetők fantáziáját, hogy a Fed az idén már lehet, hogy nem emel kamatot – a dollár árfolyama nagyot zuhant, ez pedig az olajárakat emelte meg. Az ázsiai tőzsdék pluszban nyitottak, Amerika tegnap szépen zárt, míg Európában estek a piacok. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Hirtelen megindultak felfelé a jelentősebb ázsiai piacok, miután a befektetők arra spekulálnak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az idén már nem emel kamatot – a Reuters tudósítása szerint ez a felelős a dollár háromhavi mélypontjának és az emelkedő olajáraknak is.

Rég volt ilyen gyenge a dollár Forrás: Yahoo Finance

A dollár az euróval szemben szerda este 1,1 fölé gyengült, így

a dollár árfolyama tavaly október vége ót nem járt ezen a szinten.

Ázsia pluszban nyitott

Japánon kívül – a Nikkei a szerdai záráshoz képest 0,7 százalékos mínuszban kezdte a csütörtököt – emelkedéssel indították a napot a jelentősebb ázsiai indexek: a kínai Shanghai Composite 1,8 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1,7 százalékos pluszban nyitott.

Drágul az olaj

Szerda este a New York-i árupiacon az Észak-Amerikában irányadó WTI olajfajta hordóját 31,5 dolláron jegyezték, 1,63 dollárral drágábban, mint kedd este. Az északi-tengeri Brent típus ára 1,61 dollárral 34,33 dollárra ment föl.

A Brent már 35 dollár felett jár Forrás: AFP/Youssef Karwashan

Csütörtök hajnalra pedig tovább nőttek az olajárak: közép-európai idő szerint fél 7 körül a WTI már 32,64 dollárnál, míg a Brent 35,34 dollárnál járt.

Mi vár ránk ma?

Az európai piacokra is komoly hatással lehet, hogy mit mond ma Mario Draghi, az EKB elnöke. A briteknél kamatdöntés lesz – elemzők szerint marad a 0,5 százalékos alapkamat –, valamint nyilvánosságra hozzák az inflációs jelentést is, nem mellesleg az angol jegybankelnök, Mark Carney is beszélni fog. Az Egyesült Államokban a gyáripari megrendelések mellett az amerikai földgázkészletekről is közölnek adatokat.

Amerika pluszban, Európa mínuszban zárt

Az amerikai Dow Jones indexe 1,14 százalékos emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést, míg legnagyobb amerikai cégeket reprezentáló S&P 500 0,52 százalékos pluszban állt a nap végén. A Nasdaq 0,29 százalékos mínuszt hozott össze szerdán.

Szerdán alaposan meggyűrték a dollárt Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 162,75 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 23 395,73 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 7,5 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A jelentősebb magyar részvények közül

  • a Mol árfolyam 70 forinttal, 0,52 százalékkal 13 510 forintra csökkent,
  • az OTP-részvények ára 11 forinttal, 0,18 százalékkal 5989 forintra esett,
  • a Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 395 forintra gyengült, míg
  • a Richter-papírok árfolyama 86 forinttal, 1,57 százalékkal 5385 forintra csökkentette értékét.

A kis- és közepes részvények mozgását követő BUMIX 1647,65 ponton zárt szerdán, ez pedig 7,75 pontos, 0,47 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.