18 milliárd forint a vállalkozásoknak munkahelyteremtésre

2016.02.04. 16:21

Tizennyolc milliárd forinttal ösztönzi a kormány a magyar vállalatokat új munkahelyek teremtésére és modern technológiák alkalmazására, termelőkapacitásuk bővítésére– jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kiskunfélegyházán. A tárcavezető úgy véli: a hazai vállalatok piac- és exportképességének javítása azt követeli, hogy a kormány segítse a magyar iparvállalatok fejlődését.

A program indulását Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azzal kommentálta, „ne engedjük, hogy versenyhátrányba szoruljanak azok a hazai nagyvállalatok, amelyek nem részesülhetnek uniós pályázati forrásokból”. Az érintett cégek nemzetgazdasági súlya, Magyarországhoz való erős kötődése és a régiójukban betöltött szerepe miatt döntött úgy a kormány, hogy költségvetési forrásból nyújt támogatást.

A nemzetgazdasági tárca által felügyelt program keretében 2015-ben 3 milliárd forint, idén pedig további 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak gazdasági társaságok foglalkoztatás- és kapacitásbővítő beruházásra – tájékoztatott a miniszter. Hozzátette: a tavaly meghirdetett 3 milliárd forintos költségvetési pénzeszköz révén 14 vállalat összesen 8,6 milliárd forint értékű beruházást valósít meg, és közel 500 új munkahelyet hoz létre országszerte. „A gazdasági növekedésben a hajtóerőt, a motort a vállalatok jelentik, a kormány feladata, hogy a lábát a gázpedálon tartsa, vagyis ne engedje, hogy a fejlődés lassuljon” – mondta Varga Mihály, kiemelve: a 3 százalék feletti gazdasági növekedési ütem fenntartásához a kormány továbbra is tevőlegesen kíván hozzájárulni. Ezt a célt szolgálja – többek között – az újraiparosítás stratégiája, amelyhez a mostani támogatási program is illeszkedik.