Egyedül a cinknél lehet fenntartható az elmúlt időszakban elindult emelkedés a fémek között – hangsúlyozza a Goldman Sachs. Ráadásul a cink a jövőben is felülteljesítheti a szektortársait.

A cink árfolyama mintegy 18 százalékot ralizott a január közepén tapasztalt tonnánkénti 1445 dolláros mélypontot követően, és nagyjából ledolgozta a 2015 elejétől összeszedett 20 százalékos mínuszt – írja a CNBC. Ezzel együtt a Goldman Sachs csütörtökön kiadott elemzése szerint a cink továbbra is szépen teljesíthet, mivel a kitermelési oldalon fellépő megszorítások folytatólagosan támogathatják az árakat.

A londoni kereskedésben csütörtökön tonnánként 1715 dolláros árfolyamon zárt a cink, miután napon belül az 1 28 dolláros magasságot is elérte. A csütörtöki volt a legmagasabb záróár az elmúlt három hónapban.

Miután csak februárban 6,8 százalékot emelkedett csütörtökig a fém, a Goldman előrejelzése szerint 12 hónapon belül eljöhet az 1800 dolláros tonnánkénti árfolyam is. A január közepén tapasztalt mélypontok óta egyébként más nem nemesfémek is szépen teljesítettek, ahogy az olajár némileg összeszedte magát, és a dollár is gyengült, továbbá a kínai gazdaság hagyományos ágazatai és stabilitást mutatott – hangsúlyozta a bank. Az elemzők úgy látják, az emelkedések a következő két hónapban is folytatódhatnak.

A cink ralija tarthat ki a fémek között.Forrás: Wikipedia.org, Ben Mills

Annak ellenére, hogy még mindig jelentősek a short pozíciók a fémek piacán (különösen a réz és az alumínium terén), a Goldman úgy látja, hogy a kínai fémkereslet időleges emelkedése (a kínai újév után), illetve a további kapacitáscsökkentések elősegíthetnek egy rövidtávú ralit.

Mindazonáltal a medvepiaci tényezők, melyek 20 százalékkal nyomták le az árfolyamokat egy év alatt, és mintegy 50 százalékkal a 2011-es csúcsokhoz képest, továbbra is érintetlenek – teszik hozzá.

Kína és a feltörekvő piacok ugyanis továbbra is igyekeznek leépíteni a hitelállományaikat, és a dollár középtávú erősödése, valamint a bányászati költségek deflációja folyamatosan nyomást helyeznek a nehézfémek áraira, főleg a rézre és az alumíniumra, melyek piacain a kínálat jelentősen felülmúlja a keresletet – hangsúlyozzák a Goldman szakértői.