Rekordalacsony szinten az MNB devizatartalékai

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
2009 közepe óta nem voltak ilyen alacsonyak a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékai. Decemberben 2,818 milliárd, a teljes múlt évben 4,256 milliárd euróval apadtak a tartalékok.
Vágólapra másolva!

Tavaly december végére 30,322 milliárd euróra (9420 milliárd forint) esett vissza az MNB devizatartaléka. A tartalékok decemberi csökkenésében meghatározó szerepet játszott, hogy az Államadósság-kezelő Központ és a Magyar Államkincstár devizaműveletei csaknem 1,6 milliárd euróval csökkentették a devizakészleteket, amiből mintegy

1 milliárd euró a Prémium Euro Államkötvények lejáratához,

a fennmaradó változás nagy része pedig a keresztárfolyamoknak az ÁKK MNB-nél vezetett számláján bekövetkezett mozgásához kötődött - magyarázta a jegybank.

Sokba került a forintosítás

Az MNB-nek a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaügyleteinek lejáratai mintegy 200 millió euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek csaknem 500 millió euróval csökkentették a devizatartalékot. Kisebb mértékben egyéb tényezők - mint a kamatfizetések vagy a keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődések - is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez - közölte az MNB.

A devizatartalékok decemberi zsugorodása az egész tavalyi évben a legnagyobb változást hozta, a következő kiugró,

2,387 milliárd eurós csökkenés júniusban következett be,

amikor 1,4 milliárd euróba került a deviza-jelzáloghitelek forintosításához kapcsolódó swapügyletek lejárata, illetve lejárat előtti lezárása.