A korábbinál olcsóbb finanszírozáshoz juthatnak a kkv-k

2016.02.08. 11:35

Idén a korábbinál olcsóbb finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozások az átalakuló növekedési hitelprogramnak köszönhetően. A forinthitelek kamata 2,5 százalék marad, a hitelcélok azonban részben változnak. Az OTP Bank szakértői szerint az idei évben a legnépszerűbb finanszírozási mix várhatóan a növekedési hitelprogram beruházási hitelével kombinált EXIM forgóeszközhitel lesz.

Több jelentős változást is hoz a vállalatok életében az MNB növekedéstámogató programja (NTP), amely az idén kivezető szakaszába lépett növekedési hitelprogramból (NHP) és a bankok piaci hitelezését ösztönző piaci hitelprogramból (PHP) áll. Fontos újításként az NHP keretében egyrészt lehetőség nyílik arra, hogy az NHP hitelprogramjából a deviza árbevétellel rendelkező vállalkozások euróban jussanak kedvező kamatozású hitelekhez, másrészt azonban szűkül a támogatott hitelcélok köre.

Kivezetik a forgóeszköz-hitelt

A beruházás, a lízing, a földvásárlás, illetve a beruházáshoz kapcsolódó EU-pályázatok finanszírozása továbbra is elérhető, a forgóeszköz-hitelezést azonban kivezetik a programból. Alternatívát jelenthet a forgóeszköz finanszírozására az Eximbank Versenyképességet javító hitelprogramja. Ezzel az NHP-hoz hasonlóan kedvező kamatozású hitelhez juthatnak a belföldön működő vállalkozások beruházásokhoz és forgóeszköz-finanszírozáshoz, fix kamatozás mellett. Az Eximbank hitelprogramjának köszönhetően minimum 10 millió forinthoz juthatnak a cégek, felső határ azonban nincs.

Az idei slágertermék

„Az NHP forinthitele erősítheti a kis- és középvállalkozások beruházási kedvét, az Eximbank forgóeszköz hitelprogramja pedig az exportőröknek jelent majd vonzó finanszírozási formát. Ráadásul a vállalkozásoknak lehetőségük van arra is, hogy az NHP beruházási és az EXIM forgóeszközhiteleit egyszerre vegyék fel, így az idei év slágerterméke a két program kombinációjából születhet meg" – hívta fel a figyelmet Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

600 milliárd

Az NHP keretében összesen 600 milliárd forint áll a bankrendszer közvetítésével a vállalatok rendelkezésére, ebből 300 milliárd forint jut a forinthitelek kihelyezésére, 300 milliárd pedig a deviza alapú finanszírozásra. A régi-új hitelprogram legfontosabb változtatása, hogy 10 milliárd forintról 1 milliárd forintra csökken a maximálisan felvehető hitelösszeg, valamint hogy kikerült a hitelcélok közül a forgóeszköz-beszerzés, így az új NHP-t már csak új beruházások finanszírozására, továbbá földvásárlási és lízingcéllal lehet igénybe venni.

A forinthitelek keretében minimum 3 millió forinthoz lehet hozzájutni, 2,5 százalékos kamat mellett, a devizahitelek keretében pedig maximum 30 millió euró hitelhez juthatnak hozzá a devizabevétellel rendelkező kkv-k 1 százalék körüli, fix kamatozás mellett.