Az orosz Szuhoj repülőgépgyártóval folytat tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy új magyar légitársaság alapításáról, az oroszok sugárhajtású repülőgépeket adnának.

Az orosz gyártó hat új repülőgépet és pénzt is adna egy új magyar légitársaság létrehozásához, hangzott el az M1 Híradójában.  Az orosz cég először tavaly októberben egyeztetett erről a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. A felek becslése szerint hazánknak évente 110 millió eurós (34 milliárd forint) hasznot termelne egy nemzeti légitársaság létrehozása.

Hat ilyen Szuhoj 100-típusú géppel indulna el újra a nemzeti légitársaságForrás: AFP

Megbízható partnerek lennének

Jevgenyij Andrasnyikov, a Szuhoj polgári repülőgépek gyártásáért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a cégnek és

Superjet 100-as gépüknek kiváló ugródeszka lenne a magyar nemzeti légitársaság, ugyanakkor megbízható partnerek lennének, nemcsak az új vállalat sikereit, hanem a kockázatait is vállalnák. Tasó László, a szaktárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kijelentette: valamennyi hasonló jellegű projektet, amely a lakosság, az ország érdekeinek a szolgálatában áll vagy állhat, megvizsgálják és támogatják.

Hatvanhat év után szűnt meg

Az egykori magyar nemzeti légitársaság, a Malév négy évvel ezelőtt, 2012. február 4-én szűnt meg 66 évnyi működés után. A Szuhoj 2000-ben kezdte el tervezni az olasz Alenia Aermacchival közösen a Superjet 100-as regionális, sugárhajtású repülőgépét, amely 2011-ben mutatkozott be az Armavia flottájában. A konfigurációtól függően 78-98 utas szállítására alkalmas gépből eddig 368-at adtak el, elsősorban orosz légitársaságok állították eddig üzembe a típust.