Bár az elmúlt 20 hónapban a fémek felülteljesítők voltak az olajjal szemben, ez a felállás valószínűleg nem tart majd ki sokáig. A Goldman Sachs elemzői szerint ugyanis míg a fémek továbbra is esni fognak, a nyersolaj árfolyama talpra áll.

A kínálati oldalt tekintve a Goldman elemzői azzal indokolják a fémek árának kitartó gyengülését, hogy többek között ezen a területen sokkal magasabbak a bezárási költségek, lassabbak a csökkenési ráták és lényegében korlátlan tárolókapacitás áll rendelkezésre. Ezzel szemben például a palaolaj kapcsán mindezeknek pont a fordítottja igaz, vagyis a fémeknél a kínálati oldal alkalmazkodása sokkal lassabb folyamatot jelent – írja a CNBC.

Ezzel együtt a keresleti oldal sem kedvez a fémeknek, mivel ez a terület sokkal erősebben van kitéve a kínai gazdaság lassulásának, vagyis a kereslet kitartóan nyomott maradhat – teszik hozzá a bank elemzői jegyzetükben.

Nincs út felfelé

A Goldman nem is vár jelentős élénkülést a kínai fémkeresletben 2016-ban. Ráadásul még az ingatlanépítések sem különösebben érzékenyek a fémek árfolyamaira, vagyis arra sem lehet számítani, hogy építkezési robbanást váltanának ki az alacsony árak. Az elemzők azt is hozzáteszik, hogy a kínai gazdaság eltávolodása a fém-intenzív beruházásoktól valószínűleg állandósul.

A bank a rézzel kapcsolatban a leginkább pesszimista, és arra számít, hogy a következő 12 hónapban mintegy 14 százalékkal tonnánként 4 ezer dollárra eshet az árfolyam, szemben a korábban jósolt 4500 dollárral.

Forrás: 123rf.com

Most úgy látják, hogy a réz iránti kereslet növekedése idén 0,5 százalékos lehet, ami messze alulmúlja nemcsak a 2,5 százalékos éves átlagot, hanem a Goldman által korábban várt 2 százalékot is. Ezzel párhuzamosan az elemzők arra számítanak, hogy a réz piacán továbbra is kitart majd a túlkínálat, és nem számítanak piaci egyensúlyra egészen 2020-ig.

Történelmi sokkhatás

Külön kiemeli az elemzés az alumíniumot, melytől a következő 12 hónapra 1350 dolláros tonnánkénti árat várnak, míg korábban 1550 dolláros árfolyamra számítottak. Az alumínium azért izgalmas, mert a Goldman szerint valószínűleg eddig egyedülálló mértékű fundamentális sokkot él át a piac. A kereslet növekedése ugyanis messze a trend alatt van, míg a kínálat (különösen a kínai) a zsugorodó árak ellenére is kitart.

Éppen azért, mert a kínai termelők a jelen árak mellett is jól keresnek, a bank csökkenésre számít az árfolyamban a következő 12-24 hónapban, és nem látják valószínűnek, hogy kapacitás-csökkentéseken keresztül egyensúlyba kerülhetne a piac ezen időszakban.

Az arany és a favorit

Az arany kapcsán szintén pesszimista a Goldman, köszönhetően a 2016-ban és 2017-ben várt magasabb amerikai reálkamatoknak. A bank azt várja, hogy a Comex arany az év végére unciánként ezer dolláron áll majd.

Forrás: AFP/Ozan Kose

Van azonban egy olyan fém, amely a többieknél jobban teljesíthet, ez pedig a cink. A Goldman már korábban is jelezte optimizmusát a cinkkel kapcsolatban, és a következő 3 hónapra 7 százalékos felívelést vár az árfolyamtól, ami tonnánként 1800 dolláros célárat jelent. Ezzel együtt azonban a 12 hónapos prognózist 1800 dollárról 1700-ra vágta vissza a bank.