Lázár János elárulta, mi mindent akar államosítani a kormány

Interjú Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel
Lázár János jelentős bürokráciacsökkentést tervez
Vágólapra másolva!
A kormány el akarja érni, hogy szinte minden közszolgáltatást az állam lásson el, mondta Lázár János. A miniszter szerint, ha valamely területen esetleg maradhatnának magáncégek, akkor azok nem termelhetnek majd nyereséget. Az állam már most is kebelezi be a közszolgáltatásokat, gázon és villanyon hízik a nemzeti közműcég, indul a nemzeti szemétholding, a katasztrófavédelem a kéményseprést veszi át, a liftellenőrzések államosításának szándékáról már rendelet van. 
Vágólapra másolva!

Új működési modell bevezetését tervezi a kormány a szennyvíz-, ivóvíz-, gáz-, áramszolgáltatás, a távfűtés, hulladékkezelés és a közétkeztetés területén – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter február 10-én, kedden Hódmezővásárhelyen.

Állami kézben vagy felügyelettel

A kormány hosszú távú változásokat tervez, amelyek célja, hogy ezeket a szolgáltatásokat nonprofit jelleggel biztosítsa az állam – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Csúcsi olvasókörben tartott lakossági fórumán.

A kabinet szeretné, ha a szolgáltatók állami kézbe kerülnének,

vagy az állam által felügyelt piacokon működnének – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus mintegy százötven fős hallgatósága előtt.

Megvédik az embereket a piactól

Ha ezeken a területeken magáncég akar működni, tudomásul kell vennie, hogy a lakosság kiszolgálásán nem termelhet profitot – közölte a miniszter.

Lázár János szerint ez fogja megvédeni az embereket attól, hogy a rezsi irreálisan emelkedjen.

Hozzátette: ha jól szervezik meg ezeket a szolgáltatásokat, az további csökkentést is lehetővé tehet.

Szavazzon!

Ön szerint az államosítás alacsonyabb árakat eredményez?

Az állam keze betette a lábát

A közműszolgáltatások államosítása egyébként máris előrehaladott állapotban van.

A nemzeti közműcég (az ENKSZ) és csatolt részei folyamatosan híznak:

2016 végére az egész országban a Főgáz (az ENKSZ leánya) adja majd a gázt, az Elmű-Émász áramszolgáltató 2016 eleje óta a nemzeti közműcégé.

A nemzeti hulladékgazdálkodási holding már áll, április elsejétől kezdi működését.

Július elsejétől a fél országban a katasztrófavédelem söpri a lakosság kéményeit, és csak idő kérdése, hogy mindenhol átvegye a szolgáltatást.

A lifteket még piaci cégek ellenőrzik (állami felügyelettel), de a kormány már rendeletbe foglalta, hogy teljesen államosítani szeretné a liftellenőrzéseket.

Lázár János azt mondta, a kormány szinte minden közszolgáltatást államosítani akar Forrás: MTI/Marjai János

Bizonyos előrelépések

Egy, a várólistákkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Lázár János a lakossági fórumon kifejtette, hogy annak idején a Fidesz ellenezte a várólisták bevezetését, mivel

az egészségügyi ellátások időbeli eltolása a fizetős szolgáltatások felé terelheti a páciensek egy részét.

A kormány döntése nyomán a rendszer változott, a súlyos betegség gyanúja esetén a vizsgálatot soron kívül kell elvégezni.

Bizonyos területeken sikerült előrelépéseket elérni, részben annak a 600 milliárd forintnyi fejlesztésnek köszönhetően, amelyet az elmúlt években a kórházak, egészségügyi gépek, műszerek, beszerzésére fordítottak – mondta Lázár János.

Beteg társadalom

A politikus hangsúlyozta, egyszerre kell emelni a béreket és fejleszteni az infrastruktúrát

egy olyan társadalomban, amely betegebb, mint az európai átlag.

A betegségmegelőzés, az egészségmegőrzés sajnos gyerekcipőben jár Magyarországon – emelte ki.

Az évi 120 ezres halálozást 5–10 ezerrel csökkenteni lehetne egészségtudatosabb életmóddal – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, példaként a tüdőrák és a béldaganatok szűrését említve, amellyel radikálisan mérsékelhető lenne az ezek miatt bekövetkező halálesetek száma.