A családok otthonteremtési kedvezményének szabályváltozása miatt eltűntek a regionális limitek, és egységessé vált a gyermekek után járó támogatás. A 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű használt lakások ára február elején országszerte átlagosan 338 ezer forint volt, ami több mint 2 százalékos drágulást jelent a decemberihez képest. A fővárosi lakások átlagára 3,3 százalékkal nőtt, a megyeszékhelyek közül Győr a legdrágább.

A módosított csokszabályok további élénkülést generálhatnak a használt lakások piacán -írja elemzésében az ingatlan.com.

A használtlakások pörögnek

A családi otthonteremtési kedvezményének januárban életbe lépett szabályain enyhített a kormány. A módosítások következtében hivatalossá vált a megvásárolható új lakások 30 milliós értékhatárának eltörlése, de kedvezőbb feltételek vonatkoznak a használt lakások támogatására is. Ennek eredményeként eltűnnek az értékhatárokra vonatkozó regionális különbségek és a gyerekek után járó támogatás egységessé válik.

A minimális lakásméretre vonatkozó korlát egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetméter lesz. A támogatás pedig egységessé válik, és a gyerekszám határozza a mértékét a használt lakás csok esetében is.

  • egy gyermek esetén 600 ezer forint,
  • kettőnél 1,43 millió,
  • háromnál 2,2 millió,
  • négynél pedig 2,75 millió forint lesz. 
Budapest után Győrben a legdrágábbak a lakásokForrás: MTI/Mohai Balázs

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a szabályok további lazítását legfőképp az indokolta, hogy az év eleje óta megnövekedett ingatlanpiaci érdeklődés elsősorban a használt lakásokra irányul. “A tavaly naponta átlagosan 108 ezren kerestek ingatlanokat az oldalunkon. A kibővített csok bejelentése óta idén naponta átlagosan több mint 150 ezer ember böngészi a hirdetéseket, ami 39 százalékos növekedést jelent.

Budapestiek járnak jól

A telefonhívást is kezdeményező, komoly érdeklődők 87 százaléka használt lakásokat keres. Az ingatlan.com szakembere az új szabályokról azt mondta, a leglényegesebb változás, hogy megszűnik a használt lakások négyzetméteráraira vonatkozó limit, és országszerte egységesen 35 millió forint lesz a csok segítségével megvásárolható használt lakások maximális értéke. 

A mostani enyhítéssel leginkább a budapesti vevők járnak jól, mert a többi településen a korábban érvényben lévő feltételek nem jelentettek igazi korlátot - hangsúlyozta Balogh László. Nem jelent változást a korábbi szabályokhoz képest, hogy a használt lakások vételára maximum 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által meghatározott forgalmi értéket.

Folytatódik a drágulás

A csok szabályainak enyhítésével a használt lakásoknál 40 négyzetméter lett a minimális alapterület. A 40 négyzetméternél nagyobb lakások átlagos négyzetméterára 338 ezer forint volt, ami 2,1 százalékkal magasabb a decemberinél. Budapesten a 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakások négyzetméterét átlagosan 427 ezer forintért hirdették február első hetében, ami 3,3 százalékos drágulást jelent a decemberi végi szinthez képest. Budapesten belül az V. kerület a legdrágább, ott a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 708 ezer forint,ami 1 százalékos drágulásnak felel meg. Bár a XXI. kerület a legolcsóbb a maga 243 ezer forintos átlagárával, ám ez is jelentős, 7 százalékos emelkedést jelent december végéhez képest. 

Budapest után a második legdrágább város Győr. A megyeszékhelyen a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 291 ezer forintra fél százalékkal nőtt alig több mint egy hónap alatt. 3-4  százalékos áramelkedés volt Szegeden, Kecskeméten és Veszprémben is.

Szolnokon több mint 12 százalékkal nőttek két hónap alatt az ingatlanárakForrás: MTI/Bugány János

Szolnokon volt a legnagyobb drágulás: 12,3 százalékkal 179 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár a kínálati piacon. 

Az új lakásvásárlást tervező és a csokra igényt tartó család hamarosan megválik majd a meglévő lakásától. Viszont az új lakások leghamarabb jövőre jelenhetnek meg tömegesen az ingatlanpiacon - mondta Balogh László.