A kéményekről már döntöttek, a kéményseprőkről még nem

kéményseprő, kéményseprők
Budapest, 2010. október 11. Varga Lajos (b) és Kovács Károly kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában a hivatalos fűtési szezon október 15-i megkezdése előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Négy megye összes, másik négy legtöbb települése és Budapest nem adja a katasztrófavédelemnek a kéményseprést. A katasztrófavédelem a lakosság 4,6 millió kéményéből 1,8 millió biztonságáért felel júliustól. A katasztrófavédelem még egyetlen kéményseprőt sem vett fel, csak a kéményseprést végző alegység létrehozásánál tartanak, illetve felkészítik a meglévő infrastruktúrát a pluszfeladatokra. A kéményseprők és a katasztrófavédelem február 19-én közös fórumot tartanak, ahol átbeszélik, hogyan lesz a tovább nyár közepéig. 
Vágólapra másolva!

1,8 millió kémény biztonságos működéséért a katasztrófavédelem felel majd július 1-jétől. Az országban körülbelül 4,6 millió kémény van (a lakossági szektorban), vagyis

2,8 millió kémény megmarad az önkormányzatok és a velük szerződésben álló kéményseprőcégek felügyelete alatt.

Az önkormányzatok nyilatkoztak

Az önkormányzatoknak január végéig kellett értesíteniük a katasztrófavédelmet arról, hogy júliustól maguk akarják-e ellátni a kéményseprőipari szolgáltatást, vagy átadják az államnak, azaz a katasztrófavédelemnek.

A szervezetet az összes érintett önkormányzat értesítette a döntéséről, de még nem összesítették az adatokat, tudta meg az Origo Mukics Dániel helyettes szóvivőtől. Vagyis tételes lista még nincs, de

várhatóan 15 megye 1830 településén a katasztrófavédelem veszi át a kéményseprést.

Sok település nem adja a kéményseprést

Vannak olyan megyék, amelyeknek minden településén úgy döntöttek az önkormányzatok, hogy nem adják át a kéményseprést:

  • Fejér,
  • Tolna,
  • Vas,
  • Zala,
  • és Budapest.

Vannak olyan megyék, amelyeknek néhány települése átadja a kéményseprést, de a legtöbb megtartja:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Csongrád,
  • Békés.

Vagyis ezekben a megyékben a lakosságnak nem kell változásokra számítania, minden marad a régiben.

Júliustól 1,8 millió kéményt már a katasztrófavédelemnek kell ellenőriznie Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ügyfélközpontúságot ígérnek

Ami azokat a településeket illeti, ahol a katasztrófavédelem átveszi a kéményseprést: a szervezet jelenleg egy többszintű ügyfélszolgálati rendszer kialakításán dolgozik. Ez magában foglalja az általános telefonos tájékoztatást, az interneten történő ügyintézést és a panaszügyek kezelését is.

„A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének létrehozása során az egyik legmeghatározóbb elv

– közölte a szervezet.

Még nem tartanak a kéményseprőknél

A katasztrófavédelem még nem kezdett kéményseprőket felvenni, egyelőre csak a kéményseprőipari szolgáltatást ellátó szervezeti egység kialakításánál tartanak. A kéményseprők alkalmazásával és

a kéménysepréssel együtt járó pluszfeladatokat igyekeznek majd a meglévő infrastruktúrával megoldani,

ahol lehetséges.

Ehhez egyes meglévő szervezeti egységek létszámát növelni kell, ez már zajlik. Más szóval a kéménysepréssel kapcsolatos logisztikához, informatikai rendszerek működtetéséhez, országos adatbázisok kezeléséhez vagy a ruházatellátáshoz nem hoznak létre új szervezeti egységet vagy egységeket, ezeket a feladatokat a meglévő egységek látják majd el, bővítés után.

Lett pénz a kéményseprésre

A kormány februárban átcsoportosított 2,3 milliárd forintot egyszeri, és 3 milliárd forintot tartós finanszírozás formájában a katasztrófavédelemnek a kéményseprőipari-szolgáltatás ellátására a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Erre szükség is volt, mert

a kabinet eredetileg nem tervezett be pluszpénzt a katasztrófavédelemnek a 2016-os költségvetésbe.

Akkor a büdzsé kidolgozásáért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumtól csak annyit sikerült megtudnunk, hogy a megfelelő forrás biztosításáról majd gondoskodnak, ha a kérdés aktuális lesz.

A katasztrófavédelem még nem tart a kéményseprők felvételénél Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Megbeszélik, hogyan lesz a tovább

Február 19-én a katasztrófavédelem és a kéményseprők szervezetei tartanak egy közös szakmai fórumot, mondta el az Origónak Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke.

Ezen részletesen átbeszélik majd, hogy az ország egyes részeiről hány kéményseprőt akar felvenni a katasztrófavédelem, milyen feltételekkel, mekkora bérekkel.

A kéményseprők ígéretet kaptak

A katasztrófavédelem egyébként még 2015 decemberében, a kéményseprőtörvény parlamenti elfogadása után ígéretet tett a KOSZ-nak, hogy kész minden kéményseprőt átvenni a kéményseprőcégektől.

A kéményseprők arra is ígéretet kaptak, hogy a fizetésük a katasztrófavédelemnél nem lesz kisebb, mint a cégeknél volt, sőt

jó eséllyel egységes lesz a bérezésük, a budapesti bérek alapján.

A katasztrófavédelem alkalmazottként veszi majd fel őket, vagyis nem lesznek vezényelhetők, mint a tűzoltók.