Kormányreklám lesz a csokból

2016.02.12. 06:35

Kormánypropagandára kényszeríti az új csokrendelet a bankokat. A lakásépítési támogatás kormányrendeletébe egy olyan mondatot tettek be, ami szerint a magyar kormány adja a családoknak a pénzt, amiből lakást vehetnek. Ráadásul ezt minden reklámban ki is kell majd írni. 

A támogatásra vonatkozó sok új részlet mellett a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) végrehajtási rendeletéből megtudhatjuk, hogy az államkasszába befizetett adóforintjaink nem Magyarországot gazdagítják, hanem a kormányt. Orbán Viktort és a minisztereit. Legalábbis ez lehetne az értelmezése annak a mondatnak, amit a betettek az új csokrendeletbe

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Egészen pontosan a rendelet arra kötelezi a hitelintézeteket, hogy beleírják a következő mondatot az összes csokkal kapcsolatos hirdetésükbe és reklámjukba: 

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. 

Bár valójában nem tudjuk, hogy pontosan milyen forrásokból jön majd össze a pénz a csokra. De az biztos, hogy nem a kormány tagjai dobják össze, hanem az állami költségvetésből megy majd. 

A fenti mondat célja inkább az lehet, hogy a következő években ingyenpropagandát kapjon a kormány. 

A kormány és az állam nem azonos

A kormány, a végrehajtó hatalom, nem rendelkezik saját pénzzel, sőt gyakorlatilag a kormányt magát is az állam tartja el. 

Az állam az ország teljes intézményrendszere. Az állam része a rendőrség, a tanári kar, az orvosok és végső soron a kormány is. Pénze csak az államnak van. A kormány nem „nyújthat” támogatást. Garanciát is az állam vállal a programért. 

Kolláth György volt alkotmányjogász szerint: Jogi nonszensz hasonló mondatokat törvénybe írni. Elmondása szerint nem a jogi norma része egy ilyen kikötés, az Alkotmánybíróság ki is vetetné ezt a pontot a rendeletből, annak ellenére, hogy gyakorlati jelentősége nem sok van. 

A választásokig nézhetjük a reklámokban

A rezsicsökkentéskor is hasonló kikötéssel élt a kormány a közszolgáltatók felé. Azóta minden számlán feltűnik, hogy az adott időszakban mennyit spórolt meg a fogyasztó a „kormányrendeletnek" köszönhetően. A csoknak köszönhetően mostantól valószínűleg jó néhány évig, a következő választások évét is beleértve, még több helyen fog feltűnni, hogy a magyar kormány ad pénzt a családoknak.

A közüzemi számlákon is kötelező a kormánypropaganda (a képen Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter)Forrás: Origo

Nincs ezzel baj a kormány szerint

Havasi Bertalannak, a Miniszterelnökség sajtófőnökének eljutatott kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy jogszerű a rendeletben megfogalmazott mondat. Az érvelés szerint 

a csok kormányrendeletben megfogalmazott juttatás, nem törvény döntött róla, így a megfogalmazás ebben a formában jogszerű.

A rendelet szövegeForrás: Origo

Megjegyzik továbbá, hogy a kormány banki anyagokban való feltüntetése nemzetközileg is bevett gyakorlat. Nagy-Britanniában például logó feltüntetését is előírják a brit otthonteremtési program esetében. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK