Az Európai Bizottság megállapította, hogy nincs szó tiltott állami támogatásról a Magyar Nemzeti Bank eszközkezelőjében, a Mark Zrt.-ben, mert piaci áron fogja felvásárolni a bankok rossz vállalati ingatlanhiteleit. A Mark a jóváhagyás után február második felében fogja meghirdetni eszközvásárlási programja feltételeit. A felvásárlási szakasz 15 hónapig tart majd.

Az Európai Bizottság állami támogatás szempontjából vizsgálta a Mark Zrt. tervezett működését. A Bizottság 2016. február 10-én kiadott közleménye közel egy éves intenzív szakértői tárgyalássorozat végére tett pontot. A Bizottság döntését ismertető közlemény hangsúlyozza, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Mark Zrt. szakemberei által a problémás kereskedelmi ingatlanhoz kapcsolódó eszközportfóliók vásárlására kidolgozott módszertan piaci árazást biztosít, és nem tartalmaz állami támogatást a programban résztvevő pénzügyi intézmények számára.

Leveszi a terhet a bankok válláról 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 őszén alapította meg a Mark Zrt. Magyar Reorganizációs és Eszközkezelőt. A Mark Zrt. rossz kereskedelmi ingatlanhoz kapcsolódó eszközportfóliókat vásárló programja a jegybank szerint jelentősen felgyorsítja a banki mérlegek tisztulását, így erősödik a pénzügyi intézmények stabilitása, hitelezési képessége és hajlandósága.

Felvásárolja a rossz hiteleket 

A Mark Zrt. feladatkörébe tartozik a problémás eszközök vásárlása, kezelése és eladása. A Mark Zrt. mérethatékonyan képes összegyűjteni a problémás eszközöket, így lényegében közvetítőként működve a végső befektetők felé, írja közleményében a jegybank. Az eszközkezelő kezdetben jegybanki ráutaltsággal, majd annak csökkenésével, végül megszűnését követően középtávon tisztán piaci forrásokból működne.

A bankok eladhatják a rossz vállalati hiteleiket az MNB eszközkezelőjénekFotó: Bielik István - Origo

15 hónapig vásárol majd 

A Mark Zrt. a részletes bizottsági határozat kézhezvétele után 2016. február második felében hirdeti meg hivatalosan az eszközvásárlási program részletes feltételeit. Ezt követően 15 hónapig tart a vásárlási szakasz, amelyben minden hazai pénzügyi intézmény részt vehet. A programban való részvétel önkéntes, ugyanakkor a Mark Zrt. minden a feltételeknek megfelelő portfólióra kötelező vételi ajánlatot tesz.