Rekordév után még magasabban a léc

Szijjártó Péter; Ésik Róbert
Budapest, 2016. február 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2015. évi eredményeiről, a szervezet tevékenységének, portfóliójának és további terveinek bemutatásáról tartott sajtótájékoztatón a HIPA budapesti székházában 2016. február 11-én. Balra Ésik Róbert, a HIPA elnöke. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A hazai befektetésösztönzés rekordévet zárt. Tavaly 67 befektetést tárgyalt a Nemzeti Befektetési Ügynökség, ami majd 13 ezer új munkahelyet és 1,4 milliárd euró (435 milliárd forint) külföldi tőkét jelentett Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

Külkereskedelmi és külgazdasági szempontból rekordév volt 2015, soha ilyen magas exporttöbblettel nem zárt még évet az ország – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) évértékelőjén.

A szervezet még soha nem tárgyalt le annyi sikeres beruházást, mint tavaly,

ami az előző évhez képest 12 százalékos növekedést jelentett. A projektek során létesült 12 995 új munkahely pedig 21 százalékos emelkedés. A közép-európai térségben a HIPA volt a legeredményesebb. A 67 befektetés során 21 vállalat jelenik meg a magyar piacon, 46 vállalat pedig újrabefektetést valósít meg, tehát a Magyarországon megtermelt profitjának jelentős részét ismét itt fekteti be.

A németek hozták a legtöbbet

A beruházási megoszlás szerint a németek végeztek az élen: 14 projekttel 4 ezer új munkahelyet létesítettek. A második helyen az USA végzett 11 projekttel és 2400 új munkahellyel. A harmadik helyen Magyarország áll, 8 befektetéssel. Ésik Róbert, a HIPA elnöke szerint ez azt mutatja, hogy a támogatási lehetőségek

a magyar cégek számára is elérhetők, és vannak olyan hazai vállalatok, amelyek megütik a kritériumok szintjét.

Új munkahelyek számát tekintve a negyedik helyen India, az ötödiken Kína, a hatodikon pedig Japán végzett. Szijjártó itt kiemelte, hogy jól látható a tendencia, miszerint nemcsak nyugatról áramlik keletre a tőke, hanem fordítva is.

Szijjártó minden eddiginél ádázabb küzdelemre számít Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Beruházás szempontjából a három legfontosabb szektorban, a járműiparban (17 projekt) létesült az új munkahelyek közel 33 százaléka, az üzleti szolgáltató szektorban (12 projekt) 17 százaléka, az élelmiszeriparban (7 projekt) pedig 12 százaléka.

Szijjártó szerint minden eddiginél ádázabb küzdelmet kellett vívni a befektetőkért,

Magyarországnak a legnagyobb konkurenciát a visegrádi országok és Románia jelenti,

a globális versenyben viszont már a távol-keleti és a közép-amerikai országok is bekapcsolódtak. Hozzátette, hogy idén még nagyobb küzdelemre számítanak, mert a világgazdaság abba az irányba mutat, hogy globális verseny van a regionális beruházások között. Elmondása szerint az USA, Kína és az arab országok igyekvése látszik, Európa viszont kicsit lemaradt a versenyben.

Véleménye szerint kulcskérdés a megfelelő munkaerőképzés, ezért fontos a vállalatok és az egyetemek közötti együttműködés, elengedhetetlen az infrastruktúra fejlődése, a beszállítói kapacitás erősítése pedig a magyar vállalkozók szempontjából nagy feladat.

Magasabban a léc

A miniszter gratulált a HIPA elnökének a tavalyi rekordévhez. Hozzátette, hogy a sikereknek köszönhetően azt a bizonyos lécet is megemelték az intézmény előtt, amelyet a jövőben teljesíteni kívánnak. Sportos példával élve ugyanakkor Szijjártó Péter közölte azt is, hogy a magasugrókkal ellentétben a szervezetnek három helyett csak egy lehetősége van, hogy megugorja azt.

Sok a terv

Ésik Róbert az ügynökség a jövőbeni céljai közül kiemelte, hogy a kevésbé fejlett régiókban megvalósuló beruházások növelése érdekében tavaly elindították a Befektetőbarát Település Programot. Az ennek keretében képzésen részt vevő települések felkészülhessenek a leendő befektetők fogadására (54 település 94 képviselője regisztrált).

A vidéki beruházások és a magas hozzáadott értékű projektek fontos célok Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az elnök elmondta, hogy a leendő befektetőket minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel várják, ehhez pedig nagy segítség a módosított, egyszerűbb és rugalmasabb feltételeket kínáló egyedi kormánydöntéseken alapuló (EKD) támogatási rendszer.

A fejlődő régiókba jutó részarány 23 százalékról 43-ra emelkedett tavaly,

ezt a tendenciát szeretnék folytatni, hogy az elmaradottabb térségek új befektetőkhöz jussanak. A vidéki helyszíneken megvalósuló beruházások mellett további fontos céljuk, hogy

emelkedjen a magas hozzáadott értékű projektek száma, amely magasabb keresetet biztosít a munkavállalóknak.

A HIPA jelenleg 169 döntés előtti beruházási projektet kezel. Amennyiben ezek a jelenleg ismert paraméterekkel megvalósulnak, úgy több mint 27 ezer új munkahely jön létre, és mintegy 4,6 milliárd euró befektetés érkezik az országba.