Liverpoolban is van úgynevezett „tech cluster”, azaz olyan városrész, amelyikben átlagon felül magas a technológiai vállalatok száma. Az aktív startupélet figurái egyetértenek abban, a városban, ahogy egyre több helyen Londonon kívül, ehhez sok pénz és még több ambició adott, ha az ökoszisztéma többi elemén még van is mit fejleszteni.

Nagy a verseny, sokat kell futni, de megériForrás: MTI/EPA/Andy Rain

Liverpool 2012-ig melegágya volt a videójáték-iparnak, de akkor bezárt a híres Studio Liverpool, ezzel mintegy 100 fejlesztő találta magát állás- vagy cégkeresésben. A köztes időben London, pontosabban Tech Citynek nevezett bikaerős technológiai központ talált rá a megoldásra: a világ harmadik legnagyobb startupklaszterének számító városrész terjeszkedni kezdett. Olyan sok ambiciózus digitális cég van az Egyesült Királyságban,írja a Guardian, hogy Shoreditch és a közvetlen környéke, az eredeti epicentrum, már el sem bírná őket.

Ed Vaizey, a digitális miniszter – mert Angliában ilyet is kineveznek – meg is említette újévi beszédében, hogy a digitális lázat már az egész ország elkapta, az ilyen profilú cégek 70 százaléka a fővároson kívül helyezkedik el. „Az Egyesült Királyság vérbeli technemzet lett” – így a miniszter.

London, Old Street Roundabout, 2012.Forrás: Jack Torcello - flickr.com
Miért éppen Tech City?
A digitális vállalatok Mekkája kezdetben semmilyen állami támogatást nem kapott. Az egyébként is viszonylag lepusztult városrészben a 2008-as világválság feltűnően lenyomta a bérleti díjakat, ebben pedig egy idő után a kis cégek meglátták a lehetőséget. A Nagy-Britannia Szilícium Völgyeként emlegetett területen székelő startupokban ma olyan nagyvállalatok befektetők, mint a Facebook, a Google vagy a Cisco, az intellektuális hátteret pedig több londoni egyetem biztosítja.

A gazdasági mutatók alapján Liverpool megtestesíti a törésvonalat az ország északi és déli része között. A lakosság 61 százalékának van állása, az országos átlag 71 százalék, de az ingatlanok sokkal olcsóbbak: átlagosn akár harmad annyiért lehet lakást vagy házat kapni, mint a dél-keleti régióban. A különbségek miatt sokan úgy gondolják, erősebben kellene támogatni a digitális cégeket, hogy kiegyenlítsék az eltéréseket. Ahhoz persze, hogy ennek hosszú távon jótékony hatása legyen,nemcsak a vállalkozásokkal, de a képzéssel is foglalkozni kell.Az már bebizonyosodott, hogy ez sokkal gazdaságosabb, mint a cégeket áthelyezni. Liverpoolban különösen alacsony az Egyesült Királyságban diplomázottak száma, itt kardinális volna az oktatás fejlesztése.

Jonathan Holmes, a Milky Tea nevű animációs startup alapítója újrakezdő a szülővárosában, a cikkben megemlíti, hogy munkaerőkölcsönzéssel jutott egy fejlesztőhöz, de átmeneti időre elküldte az egyik grafikusát, így dobta piacra Coffin Dodgers nevű játékukat. Mike Humphrey, egy közösségi médiával és virtuális valósággal foglalkozó cég, a Starship vezető grafikusa támogató kapcsolati hálóról és kölcsön kapott eszközökről beszél. „Nagyon barátságos a légkör” – mondja a városról.

Van technológiai élet Londonon kívül

Míg Londonban 92 százalékkal nő évente az új startupok száma, Liverpoolban ez az arány 119, Bournemouthban pedig 212 százalék. Januárban két új unikornissal büszkélkedhetett a piac: az edinborough-i Skyscanner 192 millió fontos, a North Yorkshire-i Anaplan pedig 90 millió fontos befektetéssel került be a milliárdosra becsült startupok elit klubjába. A befektetők is hisznek abban, hogy van keresnivalójuk a fővároson kívül. „Nyilván mindig lesz egyfajta természetes gravitáció London irányába, de ez nem jelenti azt, hogy más klaszterek ne tudnának beindulni” – mondja Suranga Chandratillake, a Balderton befektetési alap szakembere. – A befektetőnek az a dolga, hogy nyitott szemmel járjon.”

Ehhez a virágzáshoz nem elég, hogy az egy négyzetkilométerre eső techcégek száma magasabb legyen az átlagosnál. Az egészséges fejlődéshez ügyvédi irodák, sajtókapcsolatok, pénzügyi szakemberek is kellenek. Ma még a startupperek gyakran előbb keresnek tőkét az Egyesült Államokban, mint otthon. A brit befektetők szívesebben kockáztatják a pénzüket kézzel fogható termékekkel kapcsolatban. Számos tőkebefektető pedig még mindig jobban bízik a főváros vonzerejében, mint egy feltörekvő régiójéban, mert túl rizikósnak tartják, hogy a startupokra bízzák a gazdasági élénkítését. Nem is volna reális receptet látni a helyzetben, azt várni a fejletlenebb területektől, hogy a techcégekben keressék a megoldást. Ahhoz persze, hogy Liverpool és társai igazán komoly szereplőnek számíthassanak, jól jönne még pár erős unikornis. Idő, pénz és erőforrás kérdése, de főként az előbbi, véli a tech-veteránnak számító Clemens Wangerin, a Starship egyik ügyvezetője. Egy biztos, mondja: aki fel akar ülni a hullámra, annak előbb be kell lépnie a vízbe.

(Via)