Lassan nem marad, aki ne akarna sztrájkolni vagy tüntetni

pedagógus tüntetés miskolc
Február 3-án Miskolcon volt az oktatási rendszer átalakítását sürgető első nagy demonstráció.
Vágólapra másolva!
Demonstráltak a tanárok, az egészségügyisek és a közalkalmazottak szervezetei. Sztrájkra készülnek a BKV-sok és a volánosok. Panaszkodnak a vízügyisek. A MÁV-osok elégedetlenek a vasúttársaság bérajánlatával. Lázár János azt mondta, a kormány szinte minden közszolgáltatást államosítana. Tarlós Istvánék beterjesztették Budapest költségvetését, amely szerint a főváros egyebek mellett a rezsicsökkentés miatt van bajban. Szépen nőtt a GDP decemberben, és jól állt a költségvetés januárban. Rogán Antal minisztériuma pluszpénzt kapott. Új rendelet jelent meg a csokhoz. Több külföldi jött Magyarországra nyaralni, és több magyar ment Horvátországba. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Február 13-án, szombaton Budapesten és országszerte több helyszínen pedagógusszervezetek demonstrációt tartottak. A tanárok a közoktatás átfogó reformját követelték a kormánytól. A budapesti eseményen az egészségügyiek, közalkalmazottak, szociális szférában dolgozók érdekképviseletei is felszólaltak.

Előre, ország népe, harcra

Sztrájkbizottságot alakítottak, és rendhagyó sztrájkra készülnek a BKV-sok. A fővárosi közlekedési cég vezetése egyetlen fillér béremelést sem ajánl a dolgozóknak, létszámleépítésre készül, miközben például a garázsokban, egyes munkakörökben már így is a munkavédelmi és belső szabályzatok megsértését kockáztatva dolgoznak az emberek, időnként jelentősen túlterhelve, állítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Sztrájkra készülnek a Volán-dolgozók, miután

a második tárgyalási fordulón is nullaszázalékos béremelési ajánlatot kaptak.

Az ismételt sikertelenség kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél, olyannyira, hogy megalakították a sztrájkbizottságot.

Habár fölül a gálya

A MÁV-csoport vezetése 2,2 százalékos alapbér-emelést, az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjnak az alapbér további 0,5 százalékát kitevő kiegészítését, továbbá két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést ajánlott a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére a hétfőn reggelre összehívott szakszervezeti egyeztetésen - közölte a vasúttársaság. Az Origo úgy értesült,

a szakszervezetek nem fogadták el a MÁV ajánlatát.

S alul a víznek árja

Kritikusnak tartja a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége az ágazat helyzetét. A forráshiány az üzemeltetés mellett a foglalkoztatást is veszélyezteti, állapította meg a VKDSZ elnöksége a szakszervezet szerdai közleménye szerint. A keddi elnökségi ülésen döntöttek a bértárgyalások megkezdéséről, a VKDSZ más közszolgálati ágazatokhoz hasonlóan

5 százalék alanyi jogú alapbéremelést és 2,8 százalék bérkorrekciót szeretne elérni.

Ha a folyamatban lévő tárgyalások március 22-ig, a Víz világnapi rendezvények időszakáig nem rendeződnek, demonstrációt szerveznek, közölte a szervezet.

Február 4-én Miskolcon demonstráltak a pedagógusok és az oktatásért aggódók Fotó: M.Schmidt János – Origo

Ha én gazdag lennék

Beterjesztették Budapest 2016-os költségvetését, a közgyűlés február 17-én szavazhat róla. A mások mellett Tarlós István által jegyzett dokumentumban az áll, hogy a költségvetés csak akkor tartható, ha az állam átveszi az agglomerációs közlekedés finanszírozását. A beadvány szerint Budapest forráshiánnyal küzd, a még csak tervezett fejlesztéseket nem tudják elindítani.

A pénzhiány egyik oka a rezsicsökkentés,

az önkormányzati cégek nemhogy osztalékot fizetnének, de önkormányzati támogatásra szorulnak.

Tarlós István leállíttatta a Bálna értékesítésének előkészítését. A főpolgármester több szempontból is gyanúsnak találta az ügyletet. A tender kiírásához sem járult hozzá Tarlós.

Dolgom, gondom másokra hagyom

A kormány el akarja érni, hogy szinte minden közszolgáltatást az állam lásson el, mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter február 10-én, kedden Hódmezővásárhelyen. A kormány a szennyvíz-, ivóvíz-, gáz-, áramszolgáltatás, a távfűtés, hulladékkezelés és a közétkeztetés területén tervezi

A miniszter szerint, ha valamely területen esetleg maradhatnának magáncégek, akkor azok nem termelhetnek majd nyereséget. Az állam már most is kebelezi be a közszolgáltatásokat, gázon és villanyon hízik a nemzeti közműcég, indul a nemzeti szemétholding, a katasztrófavédelem a kéményseprést veszi át, a liftellenőrzések államosításának szándékáról már rendelet van.

Lázár János szerint a kormány új modellt, vagyis állami működtetést akar a közszolgáltatásoknál Fotó: Polyák Attila - Origo

Jaj, ha egyszer megtollasodom

Jól indult az év az államháztartás és a büdzsé szempontjából Varga Mihály szavai szerint, aki egy budapesti rendezvényen azt is megjegyezte, ha az év további része is kedvezően alakul,

a GDP-arányos hiány 2 százalék alatt is lehet.

Az év első hónapját 92,2 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere. Egy évvel korábban 53,8 milliárd forintos deficit jellemezte az államháztartás központi alrendszerét. A két év január havi egyenlegének eltérő alakulásában főként az idei magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) játszottak szerepet.

Magyarország GDP-je 2015 negyedik negyedévében 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva,

közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedéshez a mezőgazdaság és építőipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult.

Havi kétszáz pengő fixszel

A kormány rendeletben engedélyezte Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodájának, hogy elkölthesse azt a 4 milliárd forintot, ami a 2015-ös költségvetésből a tárcánál maradt. A minisztérium kap még 2,2 milliárd forintot a 2016-os költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretéből.

Rogán Antal minisztériuma kapott még pár milliárdot Forrás: Polyak Attila

Kéményseprő vagyok én, feketébe bújt legény

A kormány a kéményseprőipari ellátás folyamatos biztosítására is a a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosított át pénzt. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2,3 milliárd forint egyszeri, valamint 3 milliárd forint tartós támogatást kap.

Ki gépen száll fölébe

Az orosz Szuhoj repülőgépgyártóval folytat tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy új magyar légitársaság alapításáról. Az orosz gyártó

hat új repülőgépet és pénzt is adna egy új magyar légitársaság létrehozásához.

A minisztérium szerint a Szuhojjal még kezdeti fázisban vannak az egyeztetések, a tárca nyitott a tárgyalásokra minden komoly érdeklődővel, tőkeerős szakmai és külső befektetővel egy új nemzeti légitársaság megalapításáról, amelyben kisebbségi tulajdonosként akár a magyar állam is részt vállalhatna.

Annak térkép e táj

Levehetik a szabálytalan Uber-taxisok rendszámát – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Fónagy János. Az államtitkár azt is mondta, vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy teljesen betiltsák az Uber alkalmazásának használatát.

A kormány a rendszámot is leszerelné a szabálytalan uberesek kocsijáról Fotó: Polyák Attila - Origo

Kend a szobában lakik itt bent?

Megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről, a legfeljebb 5 millió forintos adó-visszatérítési lehetőségről, illetve a három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásáról szóló kormányrendelet. A változásokról itt olvashat bővebben.

Jaj, úgy élvezem én a strandot

Ismét megnyíltak a pályázatok az Erzsébet-program keretében. Nyugdíjasok fürdőbelépőkre és szálláshelyekre pályázhatnak. A pályázat 2016. február 29-ig nyújtható be.

Ottan annyira szép és jó

2015-ben 25 millió 765 ezer vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, 5,4 százalékkal többet, mint 2014-ben.

A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 4,6 százalékkal, 12 millió 915 ezerre nőtt,

a belföldi vendégek 6,4 százalékkal több, összesen 12 millió 850 ezer vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

És még Bambi is kapható

Csaknem 465 ezer magyar turista majdnem 2,5 millió vendégéjszakát töltött tavaly Horvátországban a végleges adatok szerint. A Horvát Idegenforgalmi Közösség közlése szerint a horvát állam 20 éves története során soha ennyi magyar nem járt még az adriai országban.

Többen nyaraltak Forrás: MTI/Varga György

Keretes szerkezet

Pénteken a görög Mezőgazdasági Minisztérium elé vonult 800 gazda. Miután a tüntetők megdobálták az épületet, a rendőrség könnygázt is bevetett. Ezután még inkább elszabadultak az indulatok, délben már bottal verték a sorfalban álló rendőröket.