Az Ausztriában dolgozó magyarokat is érinti a javaslat

2016.02.14. 13:53

Csökkentené a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát, és időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket az osztrák kancellár.

Werner Faymann nem támogatja, hogy a szóban forgó munkavállalók kiküldetését állandósítsák. A kancellár által ismertetett szigorítást az összes ágazatban érvényessé tennék. A javaslatcsomag szerint felülvizsgálnák az alkalmazás feltételeit, hogy a munkaadóknak ne érje meg külföldi munkaerőt foglalkoztatni. A terveket az Österreich című osztrák napilap vasárnapi száma közölte.

Werner FaymannForrás: AFP//Thierry Charlier

A kancellár a lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz. A politikus a növekvő munkanélküliség miatt akarja megvitatni ezt a kérdést, egyúttal csökkentené az unió esetleges bővítésekor beáramló kelet-európai munkavállalók számát is. Faymann úgy vélte, hogy túl sok munkavállaló érkezik Ausztriába, mivel itt kevésbé "nehéz" munkát láthat el.

Könnyű magyarokat alkalmazni

A kancellár kiemelte, hogy azonos munkáért azonos bérezés jár. Egy magyar munkavállaló Ausztriában ugyanannyi bért kapna, mint a többi Ausztriában dolgozó - hozta fel példaként a kancellár. Magyarázata szerint jelenleg egy Magyarországról érkezőt előnyösebb feltételekkel lehet foglalkoztatni  Ausztriában, mint egy osztrák állampolgárt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK