A bizalom nőtt, de a bizonytalanság maradt

Vágólapra másolva!
A hazai kkv-szektorban az üzleti bizalom szintje tovább javult, a tavaly októberi 20 pontról 25 pontra emelkedett, ami a kutatás kezdete óta (2005. január) mért legnagyobb érték - derült ki a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Kkv Körkép Konjunktúramutatója szerint a jelenlegi üzleti bizalom értéke jelentősen meghaladja az előző év ugyanezen időszakában mért értéket (16 pont).

A Bizonytalansági Mutató értéke 37 ponton áll, ez nem sokat változott az előző negyedév 38 pontos értékéhez képest. Azt viszont jól mutatja, hogy az aktuális tendencia továbbra is csak a vállalkozások egy részét érinti. Összességében megállapítható, hogy

az üzleti bizalom nőtt az előző negyedévhez képest, ezzel pedig a kutatás történetének eddigi legmagasabb értékét mutatja.

A konjunktúramutató növekedése annak köszönhető, hogy a tíz almutató döntő többségének nőtt az értéke. A legnagyobb mértékben a várható kapacitáskihasználás (13 pontos növekedés), a várható beruházási aktivitás (10 pontos növekedés), illetve a várható termelési szint (8 pontos növekedés) megítélése javult.

Egyetlen mutató értéke csökkent az előző negyedévhez képest, a jelenlegi rendelésállomány egy ponttal visszaesett.

A kutatásról bővebben ide kattintva tájékozódhat.