Nem kaptak egy fillér béremelést sem az egészségügyi dolgozók. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint az egészségügyi kormányzat nem tartotta be ígéretét. 

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának felelős vezetői arról nyilatkoztak, hogy az egészségügyi ágazatban 44 ezer szakdolgozó béremelésben részesül, amit a 2016. év januári bérekkel együtt, tehát február 10-ig megkapnak.  A szakszervezet folyamatosan érdeklődött a dolgozók között, hogy megtörtént-e a bérek átsorolása – közölte a Független Egészségügyi Szakszervezet. 

A megemelt bér 2015. január 1-jétől illeti meg a dolgozókat, és ezt az egész évre járó összeget egyszeri bérkiegészítésként szintén meg kellett volna kapni a januári fizetésekkel együtt. A jogszabályban foglaltak és a tárca nyilatkozatai ellenére eddig a dolgozók azt jelezték vissza a szakszervezetnek, hogy egy fillérrel sem kaptak többet a korábbi fizetésüknél. 

Nem érkezett meg a béremelésForrás: Thinkstock

A 2012-es bérintézkedés óta az egészségügyi szakdolgozók bérét befagyasztották, a mindenkori minimálbér-emeléseket, a háromévenként esedékes átsorolásokat sem kapták meg, csak papíron – azokat a munkáltatók levonták az ágazati pótlékból. Így állt elő az a szégyenteljes állapot, hogy az egészségügyben a szakdolgozók keresete ma a legalacsonyabb a közszférában – írta a FESZ. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet levélben fordult Balog Zoltán miniszter úrhoz, hogy sürgősen intézkedjen, a dolgozókat a jogszabályban foglaltak szerint megillető béremelés végrehajtása érdekében. 

Az Origo is megkereste a minisztériumot, amint válaszolnak, közöljük.