A Greenpeace benyújtotta Paks II-vel kapcsolatos hivatalos véleményét Brüsszelnek. Az állami támogatásból megvalósuló projekt több ponton is uniós jogot sért, és megvalósulás esetén korlátozná a szabad versenyt mind a magyar, mind az uniós villamosenergia-piacon.

A Greenpeace benyújtotta Paks II-vel kapcsolatos hivatalos véleményét (angolul itt olvasható) az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának. Az Európai Bizottság 2015 novemberében indított vizsgálatot abban a kérdésben, hogy a paksi projekt tartalmaz-e állami támogatást. „Álláspontunk szerint Paks II gazdasági értelemben életképtelen, kizárólag állami támogatással tudna megvalósulni. Azt várjuk a Bizottságtól, hogy kötelezze a magyar államot a projekt leállítására” – mondta Perger András, a szervezet energetikai szakértője.

Uniós jogot sért

A Paks II projekt továbbá több uniós irányelvet is sért a Greenpeace szerint. Ezek egyike az Unió villamos energiáról szóló irányelve, amelynek értelmében a magyar államnak kapacitástendert kellett volna kiírnia, még jóval azelőtt, hogy leszerződött volna az orosz féllel a paksi atomerőmű bővítésére. A tenderen derülhetett volna ki, mely energiaforrások alkalmazása a legelőnyösebb Magyarország számára.

A paksi atomerőmű-bővítés sérti továbbá az Európai Unió közbeszerzésről szóló irányelveit is. Ennek uniós szintű vizsgálata már megindult, folyamatban van az uniós kötelezettségszegési eljárás elrendelése Paks II ügyében. Ennek oka, hogy a magyar állam versenyeztetés nélkül ítélte oda a projektet az orosz Roszatom állami vállalatnak.

Ne az erőműre költsék az emberek pénzét

A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól, írja közleményében a szervezet, hogy a drága, felesleges és veszélyes atomerőmű-bővítés helyett a klímaváltozást megfékező energiahatékonysági beruházásokra, és az országnak valódi energiafüggetlenséget biztosító megújuló energiaforrások fejlesztésére fordítsa a magyar adófizetők pénzét.