Reszkessetek, könyvelők!

könyvelő, adótanácsadó collaboration negotiation business MEETING compromise BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN colleague ADULT three people 35-39 years 25-29 years 20-24 years adults only mid-adult YOUNG MAN mid-adult woman young
Executives in business meeting, overhead view
Vágólapra másolva!
A tervek szerint idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán egyeztet majd az új hatóság felállításáról az érintett pénzügyi szervezetekkel.
Vágólapra másolva!

Az új közfelügyelet koncepciójának és részletszabályozásának kidolgozása az érintett pénzügyi szervezetek képviselőinek bevonásával történik, a tárca számít a számviteli és az adószakma segítségére, a tisztességes pénzügyi szakemberek tudására és tapasztalatára - tették hozzá.

Ellenőrzik az adószakértőket

A közfelügyelet a könyvelőket, az adótanácsadókat, az adószakértőket, az okleveles adószakértőket és a könyvvizsgálókat ellenőrzi majd. A kritikus területeken folyamatos szakmai felügyeletet biztosítana, célzott ellenőrzések és megfelelő szankciók alkalmazásával.

Az államnak kötelessége gondoskodni azokról a vállalkozókról, akik pénzügyi szakemberek munkáját veszik igénybe Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Mindezt nem a Magyarországon működő 800 ezer vállalkozás szintjén tenné, hanem az őket kiszolgáló szakemberek körében, akik döntéseikkel, munkájukkal meghatározzák a pénzügyi beszámolást és a bevallásokat - írták.

Jön a gondoskodó állam

Az államnak kötelessége gondoskodni azokról a vállalkozókról, akik pénzügyi szakemberek (könyvelők, adótanácsadók) munkáját veszik igénybe, hogy mindig megbízható minőségű munkát kapjanak a szakértőktől – mondta az NGM.

Az NGM szerint az új közfelügyelet felállítása üzenetértékű lépés lenne a pénzügyi beszámolókba vetett bizalom helyreállítása, megerősítése érdekében. Feladata lenne többek között olyan specifikus szabályok (szakmai standardok, hivatásrendi szabályok) megalkotása, amelyek elősegítik a rendeltetésszerű joggyakorlást.

Hangsúlyozták: a cél az, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújtó könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók

minden esetben szabályszerűen és etikusan járjanak el.

Az NGM véleménye szerint az adócsalások és a pénzügyi visszaélések szoros kapcsolatban vannak a jelenleg hiányos pénzügyi és adószakmai ellenőrzéssel. Az állami felügyeleti funkciók megerősítése így a feketegazdaság visszaszorítására tett legfontosabb lépések egyike lehet – közölte a minisztérium.