50 ezer forintos arany emlékérmével készül a jegybank Ferenc pápa 2016-os magyarországi látogatására. Egyelőre nem tudni, jön-e a pápa, ha nem, akkor Zsigmond király aranyforintját verik újra. Lesz emlékérme az olimpia tiszteletére és az alaptörvény ötödik születésnapja alkalmából is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvánosságra hozta, milyen emlékérmék kibocsátását tervezi 2016-ban. A legnagyobb névértékű 50 ezer forintos lenne, de még kérdéses, hogy lesz-e ilyen: csak akkor fogják verni, ha Ferenc pápa Magyarországra látogat. 

Nem tudni, jön-e a pápa

Az érme Szent Mártont ábrázolná, ugyanis 2016-ban van a szent születésének 1700. évfordulója. Szent Márton Tours püspöke volt, de Pannonia provinciában született. A 6,9 grammos arany emlékérméből legfeljebb 1700 darabot vernének. 

Ilyen lesz az 50 ezer forintos érme, ha jön a pápaForrás: mnb.hu

Áder János köztársasági elnök 2013-ban hívta meg Magyarországra Ferenc pápát 2016-ra, Federico Lombardi vatikáni szóvivő akkor azt nyilatkozta, hogy Ferenc pápa örömmel fogadta a meghívást, de egyelőre csak nagy figyelemmel fontolóra veszi”. 

Szent Márton mindenképpen kap

Szent Márton születésének évfordulójáról mindenképpen megemlékezik a jegybank: ötezer darab 10 ezer forintos ezüstérmével és tízezer darab 2 ezer forintos érmével. 

Szent Márton helyett Zsigmond forintja

Ha a pápa nem jön Magyarországra, akkor csak egyféle Szent Márton-emlékérme lesz. A pápai verzió helyett a jegybank Zsigmond király aranyforintjával folytatja középkori magyar aranyforintok sorozatát. Ha Ferenc pápa jön, akkor Zsigmond forintja 2017 elejére csúszik. 

Érmék az olimpiára

A jegybank a 31. olimpiai játékok emlékére két emlékérme kibocsátását tervezi. Az egyik 10 ezer forint névértékű lesz aranyból, a másik 2 ezer forint névértékű, de ugyanúgy fognak kinézni. Mindkét változatból ötezer darab verhető. 

Az olimpiai játékokra a jegybank egy 5 ezer forintos emlékérmével is készül. 

Kétféle érme lesz az olimpiáraForrás: mnb.hu

5 éves az alaptörvény

2016. április 25-én fogják kibocsátani azokat a 10 és 2 ezer forint névértékű emlékérméket, amikkel az MNB az alaptörvény ötödik születésnapjáról emlékezik meg. A 10 ezer forintos anyaga ezüst lesz, mindkét címletből ötezer darabot verhetnek majd.

70 éves a forint

A Nemzeti Bank több születésnapot ünnepel 2016-ban emlékérméin: a forint hetvenedik születésnapjára és a fővárosi állatkert 150. születésnapjára is 10 és 2 ezer forintosokkal készülnek. 

Széchenyi István is kap érmétForrás: mnb.hu

Ezeken kívül emlékérmét kap a szigetvári vár, Széchenyi István és a Rákoskeresztúri Újköztemető Nemzeti Emlékhely (a teljes lista részletes adatokkal itt elérhető).