A román atomenergia-ipar támogatja a Paks II. atomerőmű-projektet, amelynek keretében új atomerőmű-blokkok épülnek, a leállítandó régiek helyettesítése érdekében - közölte az iparág 14 romániai vállalatát tömörítő Román Atom Fórum.

Az Agerpres hírügynökség által idézett közleményben, az Európai Bizottság célkitűzései között szerepel a melegházhatásért felelős gázok kibocsátásának 40 százalékos csökkentése. Ennek érdekében az európai atomenergia-iparban jelentős beruházásokat kell végrehajtani, le kell cserélni a régi, alacsony hatékonyságú, környezetszennyező berendezéseket - mutat rá a kommüniké.

Fő a biztonság

A ROMATOM állásfoglalása szerint minden uniós tagállamnak joga van arra, hogy maga döntsön a különböző energiaforrások arányáról annak érdekében, hogy az emissziós célkitűzéseket teljesíteni tudja. A dokumentum rámutat: a Paks II. beruházással Magyarország csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, növeli energetikai biztonságát, bruttó hazai termékét, munkahelyeket teremt és hozzájárul az atomenergia-ipar által használt sajátos tudásanyag továbbadásához.

A Román Atom Fórum szerint biztonságos az új atomerőműForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"A ROMATOM támogatja a Paks II. új atomerőmű-egységeinek megépítését és minden olyan európai atomenergetikai beruházást, amely biztonságos, ellenőrzött és üzembiztos technológiát használ" – mondta Marius Gheorghiut, a ROMATOM elnökségét ellátó Elcomex IEA vállalat vezérigazgatója.

A ROMATOM biztonságosnak tartja a paksi bővítési projektben előirányzott - Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Szlovákiában és Magyarországon használt - VVER típusú atomerőműveket. Megjegyzik: az Európai Unióban megfelelő tudás és tapasztalat van ahhoz, hogy ezeket a reaktorokat fűtőanyaggal lássák el és így csökkentsék az "egyetlen forrástól való függőséget".

Mindenki véleményezheti

A ROMATOM álláspontját február 12-én megküldte az Európai Bizottságnak. A paksi bővítésről tavaly októberben rendeztek közmeghallgatást Bukarestben a beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció keretében. Magyarország valamennyi uniós tagállamnak és minden szomszédjának felajánlotta, hogy bekapcsolódhat a környezetvédelmi engedélyezési eljárásba. A szomszédokon kívül Németország, Csehország, Görögország és Málta élt a lehetőséggel.