Az olajtermelés január 11-ei szinten történő befagyasztásáról született megállapodás a két legnagyobb olajkitermelő, Szaúd-Arábia és Oroszország, valamint Katar és Venezuela energiaügyi minisztereinek Dohában tartott megbeszélésén - jelentette be a katari energiaügyi miniszter. A termelésbefagyasztás azonban csak akkor lép életbe, ha mások is csatlakoznak hozzá - szögezte le az orosz energiaügyi miniszter.

Reggel még csak találgatások voltak arról, miről tárgyal Oroszország és Szaúd-Arábia. A piaci szereplőknek igazuk lett, valóban az olajkitermelés visszafogásáról beszéltek. Ez azért szükséges lépés, mert a túltermelés miatti alacsony olajár országok teljes gazdaságát rengette meg.

A négy ország megállapodott, hogy befagyasztja az olajtermelés szintjét, és felszólította a többi olajtermelőt, hogy kövessék példájukat. A szaúdi olajügyi miniszter annak a reményének adott hangot, hogy a megállapodáshoz valamennyi OPEC-ország és a szervezeten kívüli olajtermelő államok is csatlakoznak. A dohai megállapodás betartását Katar ellenőrzi majd.

Irán kemény dió lesz

A venezuelai olajügyi miniszter a megbeszélések után bejelentette, hogy a katari találkozó résztvevői szerdán Teheránban egyeztetnek az iráni és az iraki olajügyi miniszterrel. Irán támogatásának a megszerzése különösen nehéz lesz, mivel alig néhány hete oldották fel a Teheránnal szembeni nemzetközi olajszankciót, és az ország most épp növeli termelését és bővíti exportját, hogy visszaszerezze azt a piaci részesedést, ami jórészt elveszett a szankciók három éve alatt.

Óriási volt a termelés

Az OPEC januári termelése napi 32,33 millió hordó volt, napi 131 ezer hordóval múlta felül a decemberit, és jócskán meghaladta az olajszervezet napi 30 milliós termelési kvótáját.
Januárban az orosz olajtermelés rekordszintű volt, napi 10,88 millió hordó, ami 1,5 százalékkal haladta meg a decemberit.

Azonnal érződött

Percekkel a katari megállapodás bejelentése előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,52 dollár (4,57 százalék) emelkedéssel 34,92 dolláron állt. Néhány perccel később azonban a Brentet már csak 33,76 dolláron jegyezték. Röviddel 11.15 óra előtt a Brent ára 67 cent emelkedéssel 34,06 dolláron volt, nagyjából fél órája ezen a szinten áll.

A napon belüli nyereségcsökkenés oka valószínűleg azzal függ össze, hogy a találkozótól a piac a termelés csökkentését várta.