Február 16-án Dohában tárgyal az orosz és a szaúdi gazdasági miniszter. A megbeszélésen Venezuela is részt vesz. Hivatalosan nem közölték, miről fognak beszélni, de valószínűleg az olajkitermelés csökkentése lesz a téma. Oroszország és Szaúd-Arábia a világ két legnagyobb olajexportőre, a túlkínálat miatti alacsony olajár mindkét ország költségvetését megviseli.

Jelentősen, négy százalék körüli mértékben emelkedett a kőolaj ára február 16-án, kedden az ázsiai kereskedésben arra a bejelentésre, hogy a szaúdi és az orosz energiaügyi miniszter még a nap folyamán Dohában tárgyal.

A termelés visszafogásáról beszélhetnek 

Bár a megbeszélés témáját nem hozták nyilvánosságra, a piaci szereplők tudni vélik, hogy a két legnagyobb olajtermelő a termelés csökkenésének a lehetőségéről egyeztet. A megbeszélésen Venezuela képviselője is ott lesz.

Nekik fáj a legjobban

Az Egyesült Államok mellett Oroszország és Szaúd-Arábia a világ két legnagyobb olajkitermelője, ami az exportot illeti, a két utóbbi ország majdnem a világ olajexportjának felét adja, az Egyesült Államok alig exportál.

Az olcsó olaj minden olajexportőr ország gazdaságát és költségvetését megviseli, különösen Oroszországét (Szaúd-Arábiának nagyobb pénzügyi tartalékai vannak), Moszkva az elmúlt hónapokban már több megszorítást bevezett.

70 százalékot esett 

A kőolaj ára 2014 júniusa óta csaknem 70 százalékkal csökkent, és a szakértők szerint még sokáig alacsony maradhat, ha az olajtermelők nem fogják vissza termelésüket, hogy egyensúlyba hozzák a kínálatot a kereslettel.

Kedd reggel, röviddel fél hét után a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 1,29 dollár (4,40 százalék) emelkedéssel 30,74 dolláron állt. Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,29 dollárral (3,88 százalékkal) 34,69 dollárra emelkedett.