Két számjegyű bővülés a lízingpiacon

Caterpillar, CAT, munkagép
--FILE--Caterpillar excavators to be exported through shipping are seen on a quay at the Port of Lianyungang in Lianyungang city, east Chinas Jiangsu province, 30 March 2014. Caterpillar Inc., which has bulked up over the past few years to prepare for a long-term boom in developing-world spending on highways, ports and other infrastructure, is finding the road ahead bumpier than it thought. The Peoria, Ill.-based maker of construction and mining machinery, hurt by falling prices for oil, copper and other commodities, reported a 25% plunge in its fourth-quarter profit and forecast a 9% drop in sales and a 22% drop in per-share earnings for 2015. Hitting Caterpillar results are lower prices for copper, coal and iron ore, which are deterring mining companies from buying new equipment. “We were hoping that 2014 was the bottom” for the mining slump, Mr. DeWalt said, but now “prospects for a rebound in 2015 are probably just not there.” Meanwhile, Caterpillar expects sales to fall in China this year as that country’s economy continues to slow.
Vágólapra másolva!
A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen 513 milliárd forintot helyeztek ki, ami 13,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan a szerződésszám 10 százalékkal nőtt. A lízingpiaci szereplők szerint 2016-ban lassabb tempóban, de folytatódhat növekedés.
Vágólapra másolva!

Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke a tavalyi eredményeket értékelve azt is elmondta, hogy az 513 milliárd forintos finanszírozott összegen belül a termelőeszközök esetében 279 milliárd forintra rúgott az új kihelyezések értéke, ami 6,1 százalékos növekedésnek felel meg.

A teljes finanszírozott összegből

az autó- és flottafinanszírozás 244 milliárddal részesedett, a teherautókra és buszokra 133 milliárd jutott,

további 145 milliárd forintot pedig géplízingre fordították az ügyfelek.

A fennmaradó összegből pedig ingatlanokat és egyéb eszközöket finanszíroztak a piaci szereplők. A múlt évben a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen 80 285 darab szerződést kötöttek, ez pedig 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

Egyre nagyobb szerep a kkv-knak

A jegybanki hitelprogram is hozzájárult a lízingpiaci bővüléshez: összesen 136 milliárd forint új kihelyezésben játszott szerepet, ami a teljes piac 26 százalékának felel meg.

A jegybanki hitelprogramon belül a géplízing aránya volt a legmagasabb, a 136 milliárd forint több mint fele, 76,88 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg ebben a szegmensben. „Ez azért fontos eredmény, mert a lízingcégek a járműfinanszírozás mellett

hogy ezáltal segítsék a szektor növekedését" – hangsúlyozta az elnök.

Mérséklődött a tőkekintlévőség

Jenei Viktor azt is elmondta, hogy a múlt év során a teljes tőkekintlévőség 1080 milliárd forintra mérséklődött, de a lízingcégek bizakodóak, és a jövőben növekedésre számítanak. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai szerint 2016-ban folytatódhat a növekedés.

A Magyar Lízingszövetség szerint a következő években stabil,

fenntartható növekedés vár a piacra, elsősorban a kis- és középvállalkozások beruházásainak, eszközigényeinek köszönhetően.

A szervezet szakértői azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az országos ingatlanpiac élénkülése miatt az elmúlt években minimális aktivitást mutató ingatlanlízing-szegmensben látványos bővülés következik.