Paks II.: az Európai Bizottsághoz fordult az Energiaklub

2016.02.16. 16:31

Az Energiaklub szerint a magyar állam nem bizonyította a Paks II projekt megtérülését, a döntés előtt nem végzett erre vonatkozó részletes vizsgálatokat, nem számolt megfelelően a kockázatokkal, nem elemezte a projekt piaci hatásait és nem foglalkozott a lehetséges alternatívákkal. A szervezet benyújtotta a paksi beruházással kapcsolatos véleményét az Európai Bizottságnak.

Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága tavaly novemberben döntött mélyreható vizsgálat indításáról annak kiderítésére, hogy a tervezett paksi beruházás piaci körülmények között is megtérülne-e. Az EB részletes álláspontja január elején lett nyilvános, ehhez várták múlt péntekig az észrevételeket - idézte fel az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ közleményében.

Nem csak a beruházás lenne húzós

A szervezet számításai szerint a támogatás nem korlátozódna a beruházás megvalósítására, az erőmű működése alatt is nagy összegű állami költségvetési pénzeket kellene a beruházásra költeni. Ezért fontos, hogy a bizottság megvizsgálja a kérdést, mert az adófizetőknek már önmagában a beruházás finanszírozása és az orosz hitel törlesztése is komoly terhet jelentene - idézi a közlemény Koritár Zsuzsannát, az Energiaklub szakértőjét.

Tiltott állami támogatás?

A közlemény szerint ha a EB azt állapítja meg, hogy fenn áll az állami támogatás, akkor meg kell vizsgálnia, hogy az összeegyeztethető-e a belső piaccal. Ezt a tagállamnak kell bizonyítania, amelyet a magyar fél mostanáig nem tett meg. Az Energiaklub álláspontja szerint az összeegyeztethetőség feltételei nem teljesülnek, a támogatás több ponton sérti az európai uniós jogszabályokat, így nem engedélyezhető, azaz tiltott állami támogatás - írták a közleményben.