Dől a forrás a kkv-knak

K&H, beruházás
Vágólapra másolva!
Itthon a kkv-k jelentős része előbbre hozná beruházásait, ha rövid időn belül elérhetővé válnának az uniós források. A jelenlegi pályázati kiírások mellett a cégek közel fele tartja reálisnak uniós támogatás elnyerését – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.
Vágólapra másolva!

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban még inkább előtérbe kerülnek a kkv-k. A rendelkezésre álló tizenkétezermilliárd forintos keret 60 százalékát fogják gazdaságfejlesztésre fordítani, míg az előző költségvetési periódusban ez az arány jóval alacsonyabb, 24 százalék volt. A napokban az is kiderült, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) idei évi keretösszege meghaladja az ezermilliárd forintot. A félezer hazai kkv vezető megkérdezése alapján látszik, hogy a cégek igencsak várják a pályázati kiírásokat.

Forrás: K&H Bizalmi index

Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője elmondta, egyre több cég optimista abban, juthat-e támogatáshoz. A bizakodó cégek a szektor 44 százalékát teszik ki, de csak 23 százalékuk hallott neki érdekes kiírásról, de talán csak mert a felmérés készítésekor még alig néhány kkv-knak szóló felhívás jelent meg kutatás-fejlesztés, illetve innováció témában. „Ezt az arányt javíthatja a nemrég nyilvánosságra hozott GINOP pályázatok listája, amely több mint 90 várhatóan idén megjelenő pályázatot tartalmaz” – tette hozzá a szakember.

Forrás: K&H Bizalmi index

Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy egyre több cég az EU-s pályázati forrásoktól is függővé teszi fejlesztéseit, és hajlandóak változtatni beruházási terveiken. Minden második vállalkozás – 53 százalék – átütemezné, előbbre hozná a beruházást, ha néhány héten belül megnyílnának a források. „Tavaly év elején még csak a vállalkozások harmada nyilatkozott így” – mondta el a szakember.