Jigsaw néven önálló cégbe szervezi a Google anyavállalata, az Alphabet az agytrösztjét. A csoport a Google-on belül már öt éve működik, főleg adatvédelmi és digitális biztonsági projekteken dolgozik.

A Google (pontosabban az anyacég, az Alphabet) kibővíti és külön cégbe szervezi az új technológiákkal és biztonsági megoldásokkal foglalkozó agytrösztjét, tájékoztat blogposztban Eric Schmidt, az Alphabet elnöke.

Agytrösztből inkubátor

Az új cég neve Jigsaw, vagyis magyarul körülbelül Kirakós (a jigsaw szó szerint fűrészt jelent, de itt a jigsaw puzzle-re, a képkirakósra utal). Schmidt szerint azért választották a Jigsaw nevet, mert a Google fizikai és digitális kihívásokból álló kirakósként tekint a világra. A névválasztás „másrészt jól tükrözi abba vetett hitünket, hogy a problémák megoldásában az együttműködés adja a legjobb eredményeket” – magyarázza Schmidt.

Az új céget amolyan technológiai inkubátornak szánják. A Jigsaw olyan technológiákat fog fejleszteni, amik védelmet nyújtanak a világ legveszélyesebb biztonsági fenyegetései ellen.

A vezetés nem változik

Az új cég elődje a Google Ideas, amit öt éve hoztak létre házon belüli agytrösztként. A Google Ideast Jared Cohen vezette, ő lesz a Jigsaw elnöke, emellett megmarad személyes tanácsadómnak” – írja Eric Schmidt.

Jigsaw lesz az IdeasForrás:jigsaw.google.com

Digitális biztonság

A csoport már több adatvédelmi projektet bonyolított le. Az egyik ilyen a Project Shield, ami túlterheléses támadások ellen védi a felhasználókat. A csoport részt vett a uProxy kifejlesztésében, amivel a felhasználók korlátozott hálózatokból is hozzáférhetnek a teljes internethez. Részt vettek az adathalászat ellen védő Password Alert kifejlesztésében is.

Látványos térképek

Benne voltak a Digital Attack Map kidolgozásában, ami élőben mutatja, a világban hol zajlanak digitális támadások, és a globális fegyvertérkép létrehozásában, ami látványosan szemlélteti, 1992 óta a világ országai milyen fegyvereket adtak el és vásároltak.

A csoport jelenleg pénzmosás, szervezett bűnözés rendőri kegyetlenség, emberkereskedelem és terrorizmus elleni projekteken dolgozik.