A Google kiszervezi a gondolkodást

google
Jigsaw
Vágólapra másolva!
Jigsaw néven önálló cégbe szervezi a Google anyavállalata, az Alphabet az agytrösztjét. A csoport a Google-on belül már öt éve működik, főleg adatvédelmi és digitális biztonsági projekteken dolgozik.
Vágólapra másolva!

A Google (pontosabban az anyacég, az Alphabet) kibővíti és külön cégbe szervezi az új technológiákkal és biztonsági megoldásokkal foglalkozó agytrösztjét, tájékoztat blogposztban Eric Schmidt, az Alphabet elnöke.

Agytrösztből inkubátor

Az új cég neve Jigsaw, vagyis magyarul körülbelül Kirakós (a jigsaw szó szerint fűrészt jelent, de itt a jigsaw puzzle-re, a képkirakósra utal). Schmidt szerint azért választották a Jigsaw nevet, mert a Google fizikai és digitális kihívásokból álló kirakósként tekint a világra. A névválasztás „másrészt

– magyarázza Schmidt.

Az új céget amolyan technológiai inkubátornak szánják. A Jigsaw olyan technológiákat fog fejleszteni, amik védelmet nyújtanak a világ legveszélyesebb biztonsági fenyegetései ellen.

A vezetés nem változik

Az új cég elődje a Google Ideas, amit öt éve hoztak létre házon belüli agytrösztként. A Google Ideast Jared Cohen vezette,

– írja Eric Schmidt.

Jigsaw lesz az Ideas Forrás:jigsaw.google.com

Digitális biztonság

A csoport már több adatvédelmi projektet bonyolított le. Az egyik ilyen a Project Shield, ami túlterheléses támadások ellen védi a felhasználókat. A csoport részt vett a uProxy kifejlesztésében, amivel a felhasználók korlátozott hálózatokból is hozzáférhetnek a teljes internethez. Részt vettek az adathalászat ellen védő Password Alert kifejlesztésében is.

Látványos térképek

Benne voltak a Digital Attack Map kidolgozásában, ami élőben mutatja, a világban hol zajlanak digitális támadások, és a globális fegyvertérkép létrehozásában, ami látványosan szemlélteti, 1992 óta a világ országai milyen fegyvereket adtak el és vásároltak.

A csoport jelenleg pénzmosás, szervezett bűnözés rendőri kegyetlenség, emberkereskedelem és terrorizmus elleni projekteken dolgozik.