Vágólapra másolva!
Elérhető nullás költségvetés, sőt a kormánynak erre törekednie is kell, stabil államháztartást kell kialakítani azokra az évekre, amikor elapadnak az uniós támogatások. Kovács Árpád szerint amíg az államadósság év végi mértéke a fontos, addig ezt akarják majd beállítani, de az ingadozások nem jelentenek problémát.
Vágólapra másolva!

Ki kell használni a mostani "kegyelmi állapotot", hogy stabil pozíciójú költségvetés és államháztartás alakuljon ki azokra az évekre, amikor csökkenni fog vagy megszűnik az uniós források beáramlása, mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke.

Az alacsony államháztartási hiány és nyomában a csökkenthető GDP-arányos államadósság mérsékli a finanszírozási terhet,

ami mozgásteret biztosít, és segít tartalékokat képezni a hosszabb távú problémakezelés érdekében - szögezte le Kovács Árpád.

Belefér a kreatív menedzselés

Kovács Árpád szerint amíg az államadósság szintjének mérésekor az év utolsó adatát nézik, akkor

"ezt fogják mindig beállítani", ez lesz a mérés alapja, amibe "beleférnek" a finanszírozás menedzselésével összefüggő hullámzások is.

Elérhető a nullás költségvetés

A Költségvetési Tanács (KT) elnöke támogatja a hiányszámok erőteljesebb csökkentését, Kovács Árpád véleménye szerint nem elérhetetlen az egyensúlyi nullszaldós költségvetés a közeli években.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter február 16-án, kedden azt mondta:

azon dolgoznak, hogy már 2017-re úgy állítsák össze a költségvetést, hogy annak a hiánya nulla legyen.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben a 2015-ös pénzügyi, költségvetési adatok ismertetésekor beszélt arról, hogy nominálisan még mindig nő a hiány, ezért annak megállításához előbb-utóbb "nullás költségvetésre" lesz szükség. A miniszterelnök egyébként már 2015 elején célkitűzésként jelölte meg a nullás költségvetést.

Kovács Árpád szerint elérhető, sőt kívánatos a nullás költségvetés Fotó: Origo

Meg kell alapozni 2017-et

Kovács Árpád szerint "örök vita" van arról, van-e "növekedési áldozata" az adósság és a hiányszámok csökkentésének, mivel így - a kiadásokat visszafogva - nem lehet annyit fordítani gazdaságfejlesztésre, mint kívánatos lenne. Ennek fényében is lényeges, hogy a 2016-os teljes év - és nem csak az első hónapok - milyen alapot teremtenek 2017-re - vélekedett.