Újra divatos lehet a bóvli

2016.02.17. 15:40

Miközben a vállalatok a magas hozamú kötvénypiacon több mint 6 éve nem tapasztalt magas áron tudnak hitelt felvenni, egyes elemzők szerint ez jó jel lehet a vételhez. Ha ugyanis megfordul a piac, ezek a „bóvlikötvények” felülteljesíthetik a részvényeket.

A piaci turbulenciák idegessé teszik az embereket, de ez egyben vételi lehetőséget is jelent – idézi a Bloomberg Gershon Distenfeldet, az AllianceBernstein alaplezelő magas hozamú részlegének igazgatóját. Most minden túladott a piacon, mert a befektetők félnek az energiaszektortól. Az alacsony olajárak pedig valóban nagyon rosszak az energiacégeknek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a piac többi részének is.

Az amerikai spekulatív kategóriában álló kötvények hozama a Bank of America Merrill Lynch (BAML) indexei alapján 10,7 százalékon állt február 11-én, ami a legmagasabb szint 2009 óta. Ez pedig 2011 óta nem látott magasságokba lőtte azt a felárat, amelyet a befektetők kérnek azért, hogy magas hozamú kötvényeket tartsanak a biztonságosnak minősített állampapír helyett.

Forrás: 123rf.com

A globális részvénypiacok a múlt héten bele is csúsztak a medvepiacba, mivel a kereskedők egyre inkább aggódnak, hogy a nyersanyagárak lejtmenete destabilizálja a hitelpiacokat, és így veszteségekkel terheli meg a bankokat. Az MSCI ACWI Index, amely feltörekvő és fejlett piacok papírjait is tömöríti idén már 9 százalékkal esett, miközben a BAML indexei alapján a magas hozamú kötvények világszerte 4 százalékot süllyedtek.

Distenfeld azonban nincs egyedül a véleményével, mivel hasonló állásponton vannak a Goldman Sachs és a Pacific Investment Management elemzői is. Philip Moffitt, a Goldman Sachs Asset Managementtől például úgy véli, az eladási hullám legrosszabb részén már valószínűleg túl vagyunk, ezért vissza fog térni az amerikai „bóvlikötvényekhez” és vállalati adósságokhoz, amint a stabilizálódás jelei erősödnek.

Még tovább ment a Pimco vállalati kötvény részlegének globális vezetője, Mark Kiesel, aki egyenesen azt mondta, hogy a jelenlegi értékeltségek mellett a vállalati papírok „ellenállhatatlanok”.

A spekulatív kötvények piaca ráadásul nem is annyira volatilis, mint a részvényeké, és most nagyjából 8,5 százalékos kiindulási hozamot ajánl – mondja Distenfeld. Hozzáteszi, elég jó évünk van a magas hozamú kötvények piacán, ha a részvénypiac tükrében nézzük a helyzetet. Bár nem lehet tudni, hogy milyen hozamok lesznek a következő 6 hónapban vagy egy évben, de az elemző szerint egy magas egyszámjegyű éves hozam valószínűsíthető a következő 5 év során.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK