Az Uber nem adja fel Budapesten

2016.02.18. 11:50

Az Ubernek 1200 sofőrje van Magyarországon, egy részüknek már van engedélye, a többieknél már folyamatban van az engedély megszerzése. Az Uber segíteni fog azoknak a sofőröknek, akiktől engedély híján elveszik a rendszámot. Az Ubert támogató nyilatkozatot 17 ezer ember írta alá, az íveket az Uber eljuttatja a Fejlesztési Minisztériumnak.

Az Uber február 19-től, péntektől működik tovább, ahogy eddig. „Nem hagyjuk cserben az Ubert használó, támogató embereket. És a sofőrök családjait sem, akiknek a megélhetése múlik rajta” - mondta Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője.

Az Uber támogatja a sofőröket 

Péntektől hatályos az a jogszabály, ami alapján az ellenőrző hatóság a helyszínen leszerelheti azoknak az Uber-sofőröknek az autójáról a rendszámot, akik engedély nélkül dolgoznak. Az Uber támogatni fogja azokat a sofőröket, akiknek esetleg elveszik a rendszámát” - mondta Fekete Zoltán. Jogi segítséget mindenképpen adnak az alvállalkozóknak.

Ma 1200 Uber-sofőr van, év végére 2000-re akarják növelni a számukat. Akinek még nincs engedélye, már folyamatban van a megszerzése. Az engedélyeztetés hónapokig tarthat, bonyolult folyamat, a hatóság nem volt felkészülve arra, hogy ilyen sokan akarnak engedélyt szerezni. A sofőröknek külön cég segít az engedélyek beszerzésében.

17 ezer ember támogatja 

17 ezer ember írta alá az Ubert támogató ívet. Az íveket tartalmazó dobozokat eljuttatják a Fejlesztési Minisztériumnak.

17 ezer ember írta alá az Ubert támogató petíciótForrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Uber párbeszédet akar 

A közlekedési hatóságokkal azon dolgoznak, hogy minden sofőr minél előbb megszerezhessen minden szükséges engedélyt, hangsúlyozta Fekete Zoltán. Az Uber a kormánnyal együtt akarja megtalálni a megoldásokat, folytatni akarják a párbeszédet.

Nem taxi 

Az Uber nem taxi, nincs diszpécserközpont, nem lehet leinteni, nincs készpénzmozgás. Az Uber-felhasználók 80 százaléka alig taxizik, 50 százalék egyáltalán nem, mondta Fekete Zoltán. Az Uber minden út után számlát generál, minden út után van számla. Az Ubernél nincs zsebbe fizetés, nincs lehúzott turista, mondta az Uber magyarországi vezetője.

Az Uber nem taxiFotó: Polyák Attila - Origo

Átlátható 

Az Uber a kezdetektől kérte a sofőröktől a vállalkozóit, de most már csak olyan sofőrködhet, aki megadja a vállalkozói számot. Az elektronikus számlázórendszert a NAV-val együttműködve vezették be.