Már sör és wc-papír sincs Venezuelában

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Venezuela a gazdasági összeomlás szélén tántorog, ahogy a fizetőeszköze az elmúlt két évben feketepiaci értékének mintegy 93 százalékát elveszítette, az olajár pedig összeomlott. A költségvetés kiegyensúlyozásához pedig irreális, hordonként 200 dolláros olajárra volna szükség.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai ország gazdasága mára ott tart, hogy olyan fogyasztási cikkekből is kezd kifogyni, mint a sör vagy a WC-papír – írja a Business Insider. Venezuela költségvetése ugyanis erősen függ az elégtelen olajkitermelő infrastruktúrájától, és

az alacsony olajár mellett egyre közelebb kerül a bedőléshez.

A fekete arany beszakadása így különösen rosszul érinti a központilag irányított venezuelai gazdaságot. Az olaj 2014-ben kezdett zuhanni, és a három számjegyű hordónkénti árfolyamról már 30 dollár alá is benézett ebben az évben, miután az OPEC nem volt hajlandó visszafogni a kitermelését.

A szükséges duplázás

Mindazonáltal ha az olaj ára vissza is tudna térni egy hordónkénti 100 dollár körüli szintre, ahol 2014-ben volt, Venezuelának még ez is bőven kevés lenne ahhoz, hogy kimásszon a gödörből. Ehhez ugyanis dupla ekkora olajárra volna szüksége.

A Deutsche Bank megvizsgálta ugyanis azon országokat, melyeket a legerősebben sújt az alacsony olajár, és arra jutott, hogy a top 5-ös listáról 4 vagy nettó exportőr, vagy erősen függ az energiától. Ilyen Venezuela, Kolumbia, Argentína és Brazília (az ötödik Ukrajna a kivétel). Vagyis ezen államok még akkor is rendkívül sérülékenyek maradnának, ha az olaj árfolyama némi emelkedésnek indulna.

Egyre közelebb a gazdasági összeomlás Forrás: Wikipedia.org, Carlos Díaz

Venezuelának pedig egészen

200 dolláros hordónkénti árfolyam jelente segítséget

költségvetésének kiegyensúlyozásához – derül ki az elemzésből.

Elégtelen megállapodás

A dél-amerikai állam egyébként éppen a héten írt alá egy egyezséget Szaúd-Arábiával és Oroszországgal, amely értelmében befagyasztják az olajkitermelést a januári szinteken. Ez azonban még mindig túl magas ahhoz, hogy az árak érdemben felpattanjanak. Amire valóban szükség lenne, az a kitermelés visszavágása, mégpedig jelentős mértékben.

A Deutsche Bank szerint mindemellett az amerikai kínálat szűkülni fog, noha ehhez időre van szükség, és valószínűleg ez sem nyújt majd elég segítséget Venezuela számára.