A 2017-es vizes világbajnokságra épülő Dagály Úszóarénára csütörtök éjjel rákerült a tető, így az épület szerkezete körülbelül már 90 százalékban készen áll. Az Origo segítségével nézzen körül az épülő ház belsejében, és tekintse meg, hogyan is került rá a 2400 tonnás acélszerkezet!

A tetőt Fürjes Balázs szavai szerint a tervezettnél hat héttel korábban sikerült a helyére tenni. A kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa elmondta azt is, hogy a rekordidő alatt épülő úszóarénát magyarok tervezik és építik.

Az alábbi videón azt láthatja, ahogy a tető felkerül a vizes vb leendő központi uszodájára:

Az úszóarénát egyébként a Market Építő Zrt. építi, azonban a tetőszerkezetet mégsem ez a cég, hanem a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. gyártotta le, és szerelte össze. Hogy teljes legyen a kép, a tető felemeléséhez egy harmadik vállalkozásra is szükség volt, ugyanis ehhez egy svájci cég, a VSL Switzerland Ltd. biztosította a szükséges technikát.

Hidraulikus emelőkkel került a helyére a tetőForrás: MTI/Bruzák Noémi

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) vezetői január végén ellátogatottak az építkezés helyszínére, ahol Julio Maglione elnök elmondta, hogy

a magyarok mindent teljesítenek, amit ígértek”.

Bő egy hete még így nézett ki az épülő Dagály:

A FINA ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu is csak dicsérni tudta a projektet:Még nem láttam olyan létesítményt a világon, amely ilyen ütemben épült volna. Nincs kétségem afelől, hogy ha nyáron visszajövünk, hozhatjuk a fürdőruhákat.”

Sietni kell!

Fürjes Balázs korábban az Origónak adott interjúban azt mondta, hogy az első világrekordot szárazon kell felállítanunk.

Nem is az úszóktól várják az első világrekordotFotó: M. Schmidt János - Origo

„Reméljük, hogy jó néhány magyar világrekordnak – és nem csak magyarnak – tapsolhatunk majd Budapesten a 2017-es vizes világbajnokságon.

Mindennek az az előfeltétele, hogy az első világrekordot az építők fölállítsák, és két év alatt fölépítsék azt, amit a világban négy-öt év alatt szoktak fölépíteni” – mondta a kormánybiztos.

Az alábbi panorámaképen körbe is nézhet az épülő Dagályban:

Más épül a Duna partján

Annak ellenére, hogy a tető hetekkel korábban felkerült a „ház” tetejére, a tervezés és a kivitelezés sem zökkenőmentes, hiszen időközben módosultak az új Dagállyal szembeni követelmények: a világbajnokság mellett már az olimpiai követelményeknek is meg kell felelnie az épülő komplexumnak, hiszen Budapest pályázik a 2024-es nyári ötkarikás játékokra.

A korábbi terveket azért kellett átdolgozni, mert
a tervezés alatt változott meg az a stratégia, hogy az épületnek mi is lesz a pontos funkciója” mondta az Origónak Ferencz Marcel Ybl-díjas építész, az épülő úszóaréna tervezője. Korábbi cikkünkben megtekintheti, miért volt erre szükség, és meg is nézheti, hogyan fog kinézni az új komplexum.

Erre költik a 49 milliárdot

A héten pedig eldőlt az is, hogy mit újítanak fel a vizes vb-re szánt 49 milliárd forintból, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a vb-hez kapcsolódó fejlesztésekről szóló csomagot: így például felújítják a Margit-sziget gerincútját, a Dráva utcai csomópontot, a pesti rakpartot a Kossuth tér és a Dagály között, de jut majd pénz a Róbert Károly körút felújítására is.