Új időszámítás az ingatlanpiacon

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
Új fejezet nyílik mind a lakáshitelezésben, mind a lakáspiacon az Ingatlan.com szakértői szerint. A lakáshitelek iránti érdeklődés 43 százalékkal nőtt éves összevetésben, másfelől a fővárosban a kereslet felszívja az új lakásokat. A bankok pedig kulcsszerepet kapnak a jövőben, részben azért, mert ők folyósítják majd az állami lakástámogatásokat. 
Vágólapra másolva!

Az Ingatlan.com közleménye szerint részben a családok otthonteremtési kedvezménye, részben a gazdasági helyzet miatt új fejezet nyílhat mind a lakáshitelezési piacon, mind a lakóingatlanok piacán: tavaly ugyanis főként készpénzes vevők voltak az ingatlanpiacon, és a bankok viszonylag kevés hitelt helyeztek ki.

A bankot tudnak hitelt adni

A lakáshitelek piaca még nem kapott lökést a csok bevezetésétől, a bankok többsége pedig lényegében január közepére, február elejére készítette el a csokos megoldásait, azonban most megkezdődhet a felfutás, mert az érdeklődés adott – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Akár két hét alatt felhúzható, ha nem is kulcsrakészen Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

A BankRáció.hu oldalán január elejétől február közepéig 300 ezer hitelkalkulációt végeztek el a látogatók, ami az egy évvel korábbinál 43 százalékkal magasabb szám. Ezen belül a csokos hitelkalkulációk aránya 28 százalékos volt az idén – mondta Gergely Péter.

A szabályok adottak, ugyanakkor a bankok gyakorlatában adódhatnak különbségek, például a saját erő tekintetében – tette hozzá.

Gergely Péter szerint azért is lehet új időszámításról beszélni, mert túl vagyunk a forintosításon, a belső kereslet élénkülése a háztartások pénzügyi mozgásterének erősödésére utal. Ráadásul szép kerek számról indulunk, a hivatalos jegybanki adatok szerint a háztartások lakáscélú hiteleinek állománya tavaly decemberben alig több, mint 3000 milliárd forintra rúgott.

Nagyon kevés az új ingatlan Forrás: Northfoto

A jelenlegi szabályozás – Gergely Péter szerint –, többek között a háztartások esetleges túlzott eladósodását megakadályozó jövedelemarányos törlesztési mutató, fenntartható növekedést eredményezhet a hitelpiacon.

Erre szükség is van, mert ez a piac nem volt túl pörgős. A bankoknak pedig van pénzük hitelezésre, ezen belül a lakáshitelezésre. Legalább ennyire fontos, ha nem még fontosabb, hogy a hitelhez tudatos döntés kell.

Milliós különbségek

A bankok konstrukciói között jelentős különbségek lehetnek. 20–25 éves futamidőben akár több millió forintot tehet ki ez a differencia, ezért érdemes összehasonlítani a különböző bankok ajánlatait – fogalmazott Gergely Péter.

Egy 20 évre felvett, átlagosnak mondható

ez pedig nominálisan 2,4 millió forintos megtakarítást jelent a teljes futamidő alatt.

Megugrott a hirdetések száma Forrás: MTI/Marjai János

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, a magánszemélyek idén januárban

71 százalékkal több lakást és házat hirdettek meg oldalunkon eladásra

mint egy évvel ezelőtt, és a látogatók száma is 39 százalékkal nőtt.

Pörögnek az új lakások

A budapesti új lakások piacáról egyértelmű piacélénkülésre utaló adat érkezett: december vége óta 7 százalékkal csökkent a 60–100 négyzetméteres új lakások kínálata, miközben az átlagáruk 8 százalékkal, 40 millió forintra nőtt.

A szóban forgó 60–100 négyzetméteres méretkategória azért fontos, mert az új lakások magas árszintje miatt ezek a lakások a legnépszerűbbek. Az új lakásokat nagyon hamar lehet értékesíteni, az árakat pedig a növekvő kereslet felhajtja – mondta Balogh László.