Új időszámítás az ingatlanpiacon

2016.02.19. 09:00

Új fejezet nyílik mind a lakáshitelezésben, mind a lakáspiacon az Ingatlan.com szakértői szerint. A lakáshitelek iránti érdeklődés 43 százalékkal nőtt éves összevetésben, másfelől a fővárosban a kereslet felszívja az új lakásokat. A bankok pedig kulcsszerepet kapnak a jövőben, részben azért, mert ők folyósítják majd az állami lakástámogatásokat. 

Az Ingatlan.com közleménye szerint részben a családok otthonteremtési kedvezménye, részben a gazdasági helyzet miatt új fejezet nyílhat mind a lakáshitelezési piacon, mind a lakóingatlanok piacán: tavaly ugyanis főként készpénzes vevők voltak az ingatlanpiacon, és a bankok viszonylag kevés hitelt helyeztek ki.

A bankot tudnak hitelt adni

A lakáshitelek piaca még nem kapott lökést a csok bevezetésétől, a bankok többsége pedig lényegében január közepére, február elejére készítette el a csokos megoldásait, azonban most megkezdődhet a felfutás, mert az érdeklődés adott – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. 

Akár két hét alatt felhúzható, ha nem is kulcsrakészenForrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

A BankRáció.hu oldalán január elejétől február közepéig 300 ezer hitelkalkulációt végeztek el  a látogatók, ami az egy évvel korábbinál 43 százalékkal magasabb szám. Ezen belül a csokos hitelkalkulációk aránya 28 százalékos volt az idén – mondta Gergely Péter. 

A szabályok adottak, ugyanakkor a bankok gyakorlatában adódhatnak különbségek, például a saját erő tekintetében – tette hozzá.

Gergely Péter szerint azért is lehet új időszámításról beszélni, mert túl vagyunk a forintosításon, a belső kereslet élénkülése a háztartások pénzügyi mozgásterének erősödésére utal. Ráadásul szép kerek számról indulunk, a hivatalos jegybanki adatok szerint a háztartások lakáscélú hiteleinek állománya tavaly decemberben alig több, mint 3000 milliárd forintra rúgott. 

Nagyon kevés az új ingatlanForrás: Northfoto

A jelenlegi szabályozás – Gergely Péter szerint –, többek között a háztartások esetleges túlzott eladósodását megakadályozó jövedelemarányos törlesztési mutató, fenntartható növekedést eredményezhet a hitelpiacon. 

Erre szükség is van, mert ez a piac nem volt túl pörgős. A bankoknak pedig van pénzük hitelezésre, ezen belül a lakáshitelezésre. Legalább ennyire fontos, ha nem még fontosabb, hogy a hitelhez tudatos döntés kell. 

Milliós különbségek

A bankok konstrukciói között jelentős különbségek lehetnek. 20–25 éves futamidőben akár több millió forintot tehet ki ez a differencia, ezért érdemes összehasonlítani a különböző bankok ajánlatait – fogalmazott Gergely Péter. 

Egy 20 évre felvett, átlagosnak mondható  6 millió forintos piaci lakáshitel havi törlesztésében akár havi 10 ezer forintos különbségek lehetnek, ez pedig nominálisan 2,4 millió forintos megtakarítást jelent a teljes futamidő alatt. 

Megugrott a hirdetések számaForrás: MTI/Marjai János

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, a magánszemélyek idén januárban  71 százalékkal több lakást és házat hirdettek meg oldalunkon eladásra mint egy évvel ezelőtt, és a látogatók száma is 39 százalékkal nőtt. 

Pörögnek az új lakások

A budapesti új lakások piacáról egyértelmű piacélénkülésre utaló adat érkezett: december vége óta 7 százalékkal csökkent a 60–100 négyzetméteres új lakások kínálata, miközben az átlagáruk 8 százalékkal, 40 millió forintra nőtt. 

A szóban forgó 60–100 négyzetméteres méretkategória azért fontos, mert az új lakások magas árszintje miatt ezek a lakások a legnépszerűbbek. Az új lakásokat nagyon hamar lehet értékesíteni, az árakat pedig a növekvő kereslet felhajtja – mondta Balogh László. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK