Csütörtökig küldje el az adóbevallását

adóbevallás, söralátét. kudarc, kevesen adták be mert bonyolult
Vágólapra másolva!
Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek, a 1553-as nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával 2016. február 25-ig kell eleget tenniük személyijövedelemadó-bevallási és fizetési kötelezettségüknek – közölte az adóhatóság. 
Vágólapra másolva!

Az egyéni vállalkozó tavalyi évi tevékenységéről a bevallási csomag 1553-13-as lapjainak kitöltésével számolhat el. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak az őt terhelő egészségügyi szolgáltatási járulékot és a nyugdíjjárulékot is a 1553-as bevallásban kell feltüntetni.

Van olyan vállalkozó, aki májusig várhat

Azokra az egyéni vállalkozókra, akik 2015-ben megszüntették a tevékenységüket vagy az év egy részében, de még december 31-én is bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik ugyanis

május 20-ig kell a bevallásukat benyújtaniuk,

viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is.

Azoknak az egyéni vállalkozóknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket, és nem volt más adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

Eljött a katások ideje

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kata szerint adózókra is vonatkozik, utóbbiaknak a 40 százalékos mértékű adót kell ezen határidőig megfizetni. Az éves elszámolást az evaalanyoknak a 1543-as, a kata hatálya alá tartozóknak pedig a 15KATA megnevezésű nyomtatványon kell benyújtaniuk.

A vállalkozóknak, a katásoknak és az áfafizetésre kötelezetteknek csütörtökig kell az adóbevallást beadni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A bevallást főszabály szerint elektronikusan kell eljuttatni a NAV-hoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, a munkáltatónak, kifizetőnek nem minősülő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély papíron is beadhatja az szja-bevallását. A kisadózó egyéni vállalkozó is benyújthatja papír alapon a 15KATA nyomtatványt.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

Adónaptár:

  • Január 31.: A munkáltató a magánszemélynek összesített igazolást ad 15NY29-es számú nyomtatványon, illetve ez az utolsó határidő, amikor a magánszemély a munkáltatójánál jelezheti a 15M30-as nyomtatványon, hogy a NAV készítse el az adóbevallását.
  • Február 1.: Munkáltató hiányában a bevallási nyilatkozat benyújtásának határideje 15NY31-es nyomtatványon.
  • Február 12.: A munkáltatóknak adatot kell küldeniük a NAV-nak a munkáltatói elszámolást és a bevallási nyilatkozatot választókról.
  • Február 15.: Egyszerűsített bevallás választása esetén 1553NY nyomtatvány benyújtása, továbbá a magánszemélyeknek eddig kell megkapniuk a kedvezményekre való jogosultságot igazoló papírokat.
  • Február 25.: Egyéni vállalkozók szja-bevallásának határideje, és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is fontos dátum.
  • Március 21.: A munkáltatói adómegállapítás választása esetén a szükséges igazolásokat a munkavállalóknak eddig kell átadniuk a munkáltatójuknak.
  • Április 30.: Eddig közli az adóhatóság az egyszerűsített bevallás tartalmát 1553E nyomtatványon, illetve a munkáltatónak ez az utolsó határidő, amikor megállapítja az adót és az adóalapot. Mivel április 30-a munkaszüneti napra esik, valójában május 2-a a tényleges határidő.
  • Május 20.: 1553 adónyilatkozat benyújtásának határideje és az adóhatóság közreműködése nélküli szja-bevallás benyújtásának határideje, eddig kell a személyi jövedelemadót is megfizetni, a munkáltatói elszámolásokat is legkésőbb eddig kell elküldeni a NAV-nak, valamint ez az utolsó határidő, amikor rendelkezhetünk az adó 1+1 százalékáról is.
  • Június 20.: adófizetési határidő javított egyszerűsített adóbevallás esetén.