Az Uber és használói is szabályt sértenek

2016.02.22. 15:44

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint az Uber Hungary Kft. személyszállítási közvetítői tevékenységet végez diszpécserszolgálattal, noha erre nincs engedélye, ezért megsérti a vonatkozó előírásokat. Az Uber viszont azt mondja, hogy szerintük az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, egy informatikai cég, amely egy online piacteret üzemeltet. 

Megsérti az előírásokat az a vállalkozás, amely engedély hiányában végzi a közvetítői tevékenységet, és azzal is, ha nem személytaxis vállalkozás sofőrjének közvetíti a személyszállítási feladatot – közölte a hatóság. 

A közlekedési hatóság is nekiment az Ubernek 

Továbbá vét a szabályok ellen az a vállalkozás – és a gépkocsivezető is –, amelyik személyszállítási feladatot fogad el, és végez úgy, hogy nincs taxis tevékenységi engedélye az adott járműre – írták a közleményükben. 

A szolgáltatást igénybe vevő is megsérti az előírásokat,  amennyiben nem a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő vállalkozás által nyújtott szolgáltatást vesz igénybe – ismertette a hatóság. 

Az Uber ellen rendezett taxisdemonstrációForrás: Polyak Attila

A diszpécserszolgálat az utazási igényt csak a személytaxi-szolgáltatás nyújtására jogosult személytaxi-vezető részére közvetítheti és szervezheti. Diszpécserszolgálattal utazásközvetítő vagy utazásszervező szolgáltatásra szerződés csak abban az esetben köthető, ha a szerződés alapján a személyszállító szolgáltatást személytaxi-szolgáltatás nyújtására jogosult vállalkozás teljesíti. 

Személygépkocsis személyszállító szolgáltatáshoz kiadott engedéllyel rendelkező vállalkozások által végzett tevékenységhez diszpécserszolgáltatás nem kapcsolódhat. Diszpécserszolgáltatás csak személytaxik vonatkozásában végezhető, és a tevékenységhez engedély szükséges. Fuvarközvetítéshez, teherfuvarozás esetén jelenleg engedély nem szükséges – ismertették. 

Az Uber egy technológiai rendszerForrás: Uber

A hatóság hangsúlyozta azt is, hogy egy közvetítői tevékenység nem irányulhat arra, hogy csak engedéllyel végezhető tevékenység engedély nélküli gyakorlását segítse elő, nem ösztönözhet adómegkerülésre, és maga sem működhet a jogszabályban előírt kötelezettségek és engedély nélkül. 

Az Uber nem taxi

Az Uber csütörtökön arról tájékoztatott, hogy szerintük az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, egy informatikai cég, amely olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek, Budapesten a személyszállítás, az autómegosztó rendszer ismert. 

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetőjeFotó: Polyák Attila - Origo

Álláspontjuk szerint az Uber nem taxi: nem rendelkezik diszpécserközponttal, droszttal, a fuvar fizetése nem készpénzben, hanem elektronikusan történik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK