Keresztbe tett a csok a használtlakás-piacnak

2016.02.23. 10:23

Annak ellenére, hogy jelenleg is kitart a lendület a hazai és főleg a budapesti ingatlanpiacon, még mindig akadnak olyan ingatlanok, amelyeket nem tudnak eladni tulajdonosaik, illetve az értékesítésükkel megbízott ingatlanközvetítők. De a csok is betett a használtlakás-piacnak.

Szinte minden ingatlanközvetítő elsőként a nagy méretű lakások eladhatatlanságára hívta fel a figyelmet. A szakemberek első helyen a 90-100 négyzetméternél nagyobb lakásokat említik eladhatatlanként.

Fokozza a problémát, ha a felsőbb szintek valamelyikén helyezkedik el a lakás, miközben a házban nincs lift. Ezek azok az ingatlanok, amelyekre jóformán akkor sincs kereslet, ha nagyon olcsón próbálják eladni őket. Egy nagypolgári lakás egy rossz árképzéssel hosszú hónapokra vagy akár évekre is beragadhat az ingatlanpiacon - vélik a Balla Ingatlan szakemberei.

A használt lakások piaca kissé megtorpantForrás: Origo

A több évtizede épült, nagy alapterületű, korszerűtlen fűtéssel ellátott, sok-sok szobás, nagy belmagasságú ingatlanokat is lehetetlen most eladni. Ezek a nagy méretű ingatlanok lehetnek akár családi házak, akár lakások, ilyen adottságokkal nem keresik őket a vevők.

A 60-70 millió forintnál drágább családi házakért sem kapkodnak. Ezek az ingatlanok ráadásul sok esetben előnytelen elhelyezkedésű, nagyobb, régi és leromlott állapotú családi házak – vélik a szakemberek.

De akadnak más problémák is

A rossz árképzésen túl még a rossz hírű környéken lévő lakásokat, valamint a nem tiszta jogi hátterű ingatlanokat is a nehezen eladható kategóriába sorolják az ingatlanosok.

Nehezen értékesíthetők azok a belvárosi ingatlanok, ahol a homlokzat vagy a lépcsőház „katasztrofális állapotban” van. A társasház ilyenkor általában el van adósodva, és esély sincs a felújításra. A vevők pedig alaposan utánajárnak vásárlás előtt a társasház helyzetének, felhívják a közös képviselőt, akinek szavaiból aztán kiderül, hogy nincs pénz, nem várhatók felújítások, így ez el is rettenti a potenciális vevőket.

Keresztbe tett a csok a használt házaknak

Az utóbbi időben nagyon megcsappant a kereslet a használt családi házak iránt.

Az új csok miatt a ráépítések és a telekvásárlás érdekli a vevőketForrás: Ingatlan.com

Tavaly a 60-70 millió forintos árszintig még jelentősebb kereslet mutatkozott, idén azonban a 10+10 milliós csok miatt kevesebb mint felére mérséklődött az érdeklődők száma. Ezek helyett most szintráépítéseket és telkeket szeretnének vásárolni az érdeklődők - mondták a Balla Ingatlan szakemberei.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK