Sajnos nagyon nem mindegy, hogy fiú vagy lány

Család, "Segítség, rettegésben tart a saját gyerekem" - Szülőverő kamaszok
Lányok, tessék beleállni!
Vágólapra másolva!
Még mindig jóval tájékozottabbak a középiskolás fiúk a pénzügyekben, mint a lányok: száz érdeklődő és gazdaságilag olvasott kamaszból 42 fiú, 23 lány. Többek közt ez derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. és a GfK közös felméréséből, a Családi Kasszasikerek Program 16-18 éves középiskolás diákok körében végzett reprezentatív kutatásából.
Vágólapra másolva!

A fiúk tájékozottabbak a pénzügyek terén

A több mint 1000 diák megkérdezésével végzett kutatásban a tanulók pénzügyi kompetenciáit mérő tesztkérdésekben a fiúk hoztak jobb eredményeket: 42 százalékuk került a magas pénzügyi tájékozottságú csoportba, míg ez az arány a lányok esetében mindössze 23 százalék volt. A gazdasági, közéleti hírek 100 fiúból 51-et, 100 lányból 35-öt érdekelnek. A lányok 10 százalékkal magasabb arányban (81 százalék) kérik ki családtagjaik véleményét, míg a fiúk jobban hallgatnak a barátaikra ezekben az ügyekben, mint a lányok (43 százalék 32 százalékkal szemben).

Lányok, tessék beleállni! Forrás: Thinkstock

A fiúk kétszer annyiból gazdálkodnak

A kutatásban részt vevő diákok 84 százaléka átlagosan 18 ezre forintot költhet el havonta. Ezt az összeget részben a szüleik biztosítják zsebpénz formájában, részben saját maguk keresik meg. Nemek szerint a fiúk 24 000 forintból, a lányok 12 000 forintból fedezhetik saját kiadásaikat havonta. A diákok fontosnak tartják, hogy rendelkezzenek önálló keresettel, így az elmúlt időszakban nőtt a munkavállalási kedv a körükben: a fiúk 56%-a, a lányok 42%-a dolgozik középiskolai tanulmányai mellett.

Jobban pezseghetne a lányokban a saját cég vágya

Egyre több gimnazista gondolkozik a vállalkozásban. A fiúk 56, a lányok 48 százaléka gondolkodik abban, hogy saját céget alapít, miután befejezte a tanulmányait. A különbség egyik oka lehet, hogy egy vállalkozás nagyobb kockázattal jár, és míg a fiúk 22 százaléka vallotta magáról, hogy szeret kockáztatni, addig a lányok csupán 11 százaléka válaszolt így.

A 16-18 évesek jövőbeni munkájukkal kapcsolatos elvárásaik és terveik is sokban különböznek a két nem esetében. A lányok sokkal inkább választanák a nonprofit szférát: 32 százalékuk szívesen dolgozna ilyen területen működő szervezetnél. A megkérdezett lányok 19 százaléka és a fiúk 12 százaléka számára volt fontos, hogy olyan munkát végezzenek, mely kreativitást igényel. Emellett a lányok több mint egynegyede számára az is elengedhetetlen feltétel egy munkahely esetén, hogy szép, kulturált környezetben helyezkedjen el, míg ez a szempont csupán a fiúk 18 százalékánál volt mérvadó.