1986 óta nem fordult elő, ami 2015-ben és 2016-ban, hogy két egymást követő évben csökkentek volna az új befektetések az olajiparban. Az elmaradt befektetések miatt lassul a kitermelés bővülése, hiány léphet fel a piacon, ami árrobbanáshoz vezethet. 2016-ban még marad az olcsó olaj, az árak 2017-ben kezdhetnek felfelé kúszni.

Az olajpiac csak 2017-ben kezd majd egyensúlyba kerülni, ezzel együtt elkezdődik az árak fokozatos emelkedése. Viszont jó esély van rá, hogy még 2021 előtt lesz egy drasztikus áremelkedés, figyelmeztet legfrissebb előrejelzésében a nemzetközi energiaügynökség (International Energy Agency, IEA).

1986 óta nem volt ilyen

A hirtelen áremelkedés azért valószínű, mert az alacsony árak miatt elmaradnak az új befektetések, csökken a kitermelés növekedése, és a túlkínálat hiányba fordulhat. 2015-ben az új befektetések 24 százalékkal csökkentek, 2016-ra az IEA 17 százalékos csökkenést vár. 1986 óta nem volt arra példa, hogy a befektetések két egymást követő évben csökkentek volna, emlékeztet a szervezet.

Az előrejelzés szerint 2015 és 2021 között a világ olajtermelése csak napi 4,1 millió hordóval fog nőni, szemben a 2009 és 2015 közötti napi 11 millió hordóval.

Az USA-ban csökken a kitermelés

Az Egyesült Államokban 2016-ban csökkenni fog a kitermelés, aztán amikor az árak elkezdenek felfelé kúszni, a kitermelés újra nőni fog. 2021-re Amerika és Irán kitermelése nő majd a legjobban.

India egyre többet fogyaszt

India fogyasztása egyre gyorsabban nő, hamarosan India lesz a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója az Egyesült Államok és Kína után. A dobogó harmadik helyén egyelőre Japán áll.

Két éve csökkennek az új befektetések, 1986 óta nem volt ilyenForrás: AFP/Youssef Karwashan

A brit olajcégek az életüket féltik

Az alacsony olajár miatt a brit olajkitermelők már kongatják a vészharangot, írja a Telegraph hírportál. Az Egyesült Királyságban a gáz- és olajipari befektetések várhatóan 90 százalékkal csökkennek 2016-ban. A cégek sokat javítottak a kitermelés hatékonyságán, ennek ellenére a brit olajmezők fele veszteséges lesz, ha az olajár a 30 dolláros szinten marad.

A brit olaj- és gázcégeket tömörítő szervezet azt kéri Londontól, hogy felezze meg az Északi-tengeren működő olajcégeket terhelő adókat.