1986 óta nem történt ilyen az olajiparban

olaj olajár olajfúrás
TO GO WITH AFP STORY BY MAHER MOUNNES Oil well pumps are seen in the Rmeilane oil field in Syria's northerneastern Hasakeh province on July 15, 2015. Rmeilane is one of the biggest oil fields in Syria with 1300 oil wells; currently only 150 wells are active. AFP PHOTO / YOUSSEF KARWASHAN / AFP / YOUSSEF KARWASHAN
Vágólapra másolva!
1986 óta nem fordult elő, ami 2015-ben és 2016-ban, hogy két egymást követő évben csökkentek volna az új befektetések az olajiparban. Az elmaradt befektetések miatt lassul a kitermelés bővülése, hiány léphet fel a piacon, ami árrobbanáshoz vezethet. 2016-ban még marad az olcsó olaj, az árak 2017-ben kezdhetnek felfelé kúszni.
Vágólapra másolva!

Az olajpiac csak 2017-ben kezd majd egyensúlyba kerülni, ezzel együtt elkezdődik az árak fokozatos emelkedése. Viszont jó esély van rá, hogy még 2021 előtt lesz egy drasztikus áremelkedés, figyelmeztet legfrissebb előrejelzésében a nemzetközi energiaügynökség (International Energy Agency, IEA).

1986 óta nem volt ilyen

A hirtelen áremelkedés azért valószínű, mert az alacsony árak miatt elmaradnak az új befektetések, csökken a kitermelés növekedése, és a túlkínálat hiányba fordulhat.

2015-ben az új befektetések 24 százalékkal csökkentek, 2016-ra az IEA 17 százalékos csökkenést vár.

1986 óta nem volt arra példa, hogy a befektetések két egymást követő évben csökkentek volna, emlékeztet a szervezet.

Az előrejelzés szerint 2015 és 2021 között a világ olajtermelése csak napi 4,1 millió hordóval fog nőni,

szemben a 2009 és 2015 közötti napi 11 millió hordóval.

Az USA-ban csökken a kitermelés

Az Egyesült Államokban 2016-ban csökkenni fog a kitermelés, aztán amikor az árak elkezdenek felfelé kúszni, a kitermelés újra nőni fog. 2021-re Amerika és Irán kitermelése nő majd a legjobban.

India egyre többet fogyaszt

India fogyasztása egyre gyorsabban nő, hamarosan India lesz a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója az Egyesült Államok és Kína után. A dobogó harmadik helyén egyelőre Japán áll.

Két éve csökkennek az új befektetések, 1986 óta nem volt ilyen Forrás: AFP/Youssef Karwashan

A brit olajcégek az életüket féltik

Az alacsony olajár miatt a brit olajkitermelők már kongatják a vészharangot, írja a Telegraph hírportál. Az Egyesült Királyságban

a gáz- és olajipari befektetések várhatóan 90 százalékkal csökkennek 2016-ban.

A cégek sokat javítottak a kitermelés hatékonyságán, ennek ellenére a brit olajmezők fele veszteséges lesz, ha az olajár a 30 dolláros szinten marad.

A brit olaj- és gázcégeket tömörítő szervezet azt kéri Londontól, hogy felezze meg az Északi-tengeren működő olajcégeket terhelő adókat.