Nem változtattak az alapkamaton

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács a keddi ülésén, így a ráta változatlanul 1,35 százalék.
Vágólapra másolva!

Az elemzői konszenzus szerint az MNB idén és jövőre sem módosítja a jegybanki alapkamatot. Ez jelentős változás az egy hónappal korábbi felméréshez képest, amikor azzal számoltak, hogy az idén stagnál az alapkamat, majd a jövő év végére 1,83 százalékra nő.

A monetáris tanács

utoljára 2015. július 22-én változtatott az alapkamat szintjén,

akkor csökkentette a korábbi 1,50 százalékról a jelenlegi 1,35 százalékra.

- kommentálta a döntést Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A kamatvágás elmaradt Fotó: Bielik István - Origo

Németh Dávid szerint az is szerepet játszott a döntésben, hogy bár a nemzetközi piacok bizonytalanok, a magyar és régiós eszközök piaca viszonylag stabil. Valamint az alacsony infláció is közrejátszott.

Júniusban lehet kamatvágás

Szintén a tartás mellett szól, hogy az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank, a Fed is márciusban hoz majd döntést a kamatról, az MNB pedig ezek tudatában, valamint a márciusban megjelenő friss inflációs jelentés alapján határozhat meg esetleg egy új kamatpályát.

Németh Dávid szerint márciusban is inkább tartásra lehet számítani majd az MNB-től,

egy esetleges kamatvágás júniusban lehet, de ahhoz több dolog kell.

Ha érkezik addig egy felminősítés, valamint alacsonyan maradnak az üzemanyagárak, és a nemzetközi környezet is stabil lesz, akkor elképzelhető a kamat csökkentése június környékén.