Várni kell a csokolható lakásokra

2016.02.24. 12:06

Az új lakások nem nőnek ki csak úgy a földből, 2017-re várható, hogy jelentősebben megnő a csokképes új ingatlanok száma Magyarországon. Egyelőre a csokképes ingatlanok 66 százaléka Budapesten és Pest megyében van. 2016-ban 13 ezer új lakás épülhet. Ha a feltételek változatlanok maradnak, beállhat az ingatlanszakma szerint egészséges szint évi 30-40 ezer új lakással. 

2015-ben összesen 7612 új lakás épült Magyarországon, ami 9 százalékos csökkenést jelent 2014-hez képest. 2015-ben 12 515 lakás megépítésére adtak ki engedélyt, ez pedig 30 százalékos emelkedést jelent éves szinten – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. 

„Az adatok arra utalnak, hogy bár a megépült új lakások száma csökkent, a lakásépítési kedv fokozódott, a lakásépítési engedélyek száma 30 százalékkal növekedett, ami jelentősnek mondható” – mondta a friss adatokról Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Szűk a kínálat 

A csok módosítása óta elérhető 10+10 millió forintos támogatás iránt jelentős az érdeklődés, de a piacon elérhető szűk kínálat miatt egyelőre kevesen tudnak élni a lehetőséggel. Az új lakásokra vonatkozó áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkentése pedig a beruházók számára magasabb megtérülést biztosít. Emiatt idén még több új lakás jelenhet meg a piacon – értékelte az új lakóingatlanok piacán kialakult és várható helyzetet Balogh László. 

A fejlesztőket elbizonytalanították 

Fontos kiemelni, hogy egyik pillanatról a másikra nem lesz tele az ország új ingatlanokkal, nagyobb számban inkább jövőre jelenhetnek meg a piacon az új lakások. A tavalyi 7612 lakás után az idén több mint 13 ezer új lakás épülhet az országban, igaz, a jelenlegi kilátások alapján a valós kereslet ennél több lakást is képes lenne felszívni a piacról. 

Balogh László úgy véli, a kínálati, azaz a lakásfejlesztési oldal azonban csak most kezd magára találni a válság mélypontja után. Ez év elején azonban a megnövekedett telekárak mellett az is elbizonytalanította a fejlesztőket, hogy az elmúlt két hónapban többször is módosultak az építésekre és az állami támogatásokra vonatkozó szabályok. 

Az új lakások nem nőnek ki csak úgy a földbőlForrás: MTI/Jászai Csaba

Koncentrált piac 

Az új lakások piaca jelenleg nagyon koncentrált, és jelentős különbségeket mutat az országon belül. „A gazdaságilag, iparilag fejlettebb és munkaerő-piaci szempontból erősebb megyékben, városokban, régiókban élénkebb a piac” – mondta Balogh László. Az ingatlan.com adatai szerint a csoknak megfelelő, új vagy új építésűként hirdetett, 60 négyzetméternél nagyobb lakások és 90 négyzetméternél nagyobb családi házak közel 90 százaléka nyolc megyében található. 

Budapest részaránya a legmagasabb, 40 százalékos, Pest megye pedig 26 százalékos részt mondhat magáénak” – mutatott rá Balogh László. Győr-Moson-Sopron megye áll a harmadik helye a maga 8 százalékos eredményével. A koncentráltságot jelzi az is, hogy az ingatlan.com adatai szerint Budapest, Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye fedi le az új lakóingatlanok kínálatának 73,8 százalékát, azaz közel háromnegyedét. Fejér, Csongrád, Somogy, Veszprém és Hajdú-Bihar megye összesen 15,6 százalékát adja a kínálatnak. A többi 12 megyére a megvizsgált új lakások teljes kínálatának csak 10,59 százaléka jut. 

Az egészséges szint 

Az új lakóingatlanok piacán várható fokozottabb növekedés az ingatlan.com szakértője szerint megteremtheti az alapot ahhoz, ha a feltételek hosszú távon is változatlanok maradnak, hogy 30-40 ezer új lakás épüljön évente a magyar piacon – az ingatlanszakma szerint ennyi új lakásra van szükség az ingatlanpiac egészséges működéséhez. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK