Ha Matolcsyék vágni fognak, a baltához nyúlnak

Nagy Márton; Matolcsy György
Budapest, 2015. november 4. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (j) beszámolója elmondása után elköszön Nagy Mártontól, az MNB alelnökétől az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. november 4-én. Az ülés napirendjén az MNB 2012-es, 2013-as és 2014-es üzleti jelentéseinek és beszámolóinak vitája szerepel. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A jegybank alelnöke szerint lehet 2016-ban alapkamat-csökkentés, de legkorábban nyáron. A csökkentésnek csak ciklusban lenne értelme és nagy lépésekben.
Vágólapra másolva!

A kamatcsökkentésnek kis lépésekben nincs értelme, ha a jegybank elkezdi, akkor megfelelő mennyiségűnek és mértékűnek kell lennie, mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

A kamatcsökkentésnek akkor van értelme, ha lehet ciklusban gondolkozni,

ezért a tavaszi időpontot korainak tartja a jegybank alelnöke.

Legkorábban nyáron

Március-áprilisban lesznek olyan folyamatok és döntések, amelyeket szeretnének megvárni - fogalmazott. Ezek között említette az Európai Központi Bank (EKB) márciusi döntését, a márciusi Inflációs jelentést, és azt, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) is refinanszírozza a lejáró devizaadósságot. Megemlítette a kéthetes jegybanki betétek kivezetését, és a csökkenő devizatartalékot, ami likviditáscsökkenéssel jár.

Túl gyorsan túl jó

Nagy Márton szerint az elmúlt időszakban "túl gyorsan túl jó lett" Magyarország megítélése, csökkent a sérülékenység és az országkockázati prémium. Ugyanakkor látni kell, hogy

ezt más, régióbeli országok romló megítélése is segítette relatív módon

- tette hozzá. Ennek köszönhetően a hosszú távú hozamgörbe egyre laposabb, nagyon alacsony szinten vannak a 3-5-10-15 éves hozamok - mondta. Ezzel a jegybank elérte célját, mondta, hozzátéve, hogy a hosszú hozamoknak tovább kellene csökkenniük.