Szaúd-Arábia olajminisztere amerikai olajcégek vezetői előtt mondott beszédet Texasban. A miniszter kizárta, hogy országa visszafogná a kitermelést, de azt mondta, annak befagyasztása a 2016 eleji szinten járható út. Azoknak cégeknek, amelyek nem tudnak olcsón, hatékonyan kitermelni, el kell tűnniük a piacról, mondta a miniszter. Az alacsony olajár Szaúd-Arábiának is fáj, de a miniszter szerint együtt tudnak élni vele, kivárják az áremelkedést.

"Azoknak, akik nem tudnak hatékonyan, gazdaságosan kitermelni, el kell tűnniük a piacról. Ezt nehéz kimondani, de attól még tény" - mondta Ali Al-Naimi, Szaúd-Arábia olajminisztere Texasban, amerikai olajcégek vezetői előtt tartott beszédében.

Csak szóbeszéd 

"A szóbeszédekkel ellentétben nem üzentünk hadat a palaolajnak, se semelyik országnak vagy cégnek" - mondat Al-Naimi. A miniszter szerint Szaúd-Arábia csak azt teszi, amit minden kitermelő, az éles verseny mellett próbálja megtalálni a legjobb megoldást.

Együtt tudnak élni vele 

Az alacsony olajár minden kitermelő cégnek és olajexportőr országnak fáj, de a miniszter szerint Szaúd-Arábia és az OPEC együtt tud élni vele. A kitermelés csökkentését a miniszter kizárta, de azt mondta, a befagyasztás, amiről országa Oroszországgal elkezdett megegyezni, járható út, írja a Wall Street Journal.

A szaúdi olajminiszter szerint országa együtt tud élni az olcsó olajjalForrás: Associated Press/Ronald Zak

Nem támogatják a drágább kitermelést 

Az amerikai palaolaj és a kanadai mezőkön zajló kitermelés jóval drágább, mint például Szaúd-Arábiában. Amikor az olaj ára hordónként 100 dollár körül járt, megérte ezekbe a mezőkbe fektetni, de a 2016 elejére beállt 30 dolláros szinten már nem éri meg.

Al-Naimi szerint az olcsóbb kitermelés visszafogásával csak a drágább kitermelést támogatnák, ami nem lenne jó, "csak elodázná az elkerülhetetlen ébredést".