Kiderült mennyi osztalékot fizet a Magyar Telekom

2016.02.24. 14:04

A Magyar Telekom igazgatósága a 2015. gazdasági év után részvényenként 15 forint osztalék kifizetését javasolja. A javaslatot a társaság április 12-ére összehívott közgyűlésének kell majd jóváhagynia. 

Osztalékra a cég témában kiadott közleménye szerint azon részvényesek lesznek jogosultak, akik 2016. május 13-án Magyar Telekom részvényük lesz. Az osztalék kifizetésének javasolt kezdőnapja 2016. május 25.

A táraság - amelynek részvénye korábban az egyik legkedveltebb osztalékpapír volt a magyar tőkepiacon - az elmúlt két évben nem fizetett osztalékot. 

A cég osztalékpolitikája szerint a nettó eladósodottsági rátát (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) a 30-40 százalék közötti tartományban kívánják tartani, figyelembe véve a csoport jövőbeni pénzügyi helyzetét is. Az igazgatóság által javasolt osztalékfizetés nem kockáztatja az osztalékpolitikát; a nettó eladósodottsági ráta csökkenő pályán mozog, és ennél fogva a társaság arra számít, hogy a nettó eladósodottsági ráta a 30-40 százalékos céltartományt az elkövetkező években el is fogja érni a cég tőzsde honlapján megjelent tájékoztatója szerint .

A bejelentés érdemi elmozdulást nem okozott a piacon: Magyar Telekom részvény árfolyama nap közben jellemzően a 412-415 forint közötti tartományban mozgott, kedden 414 forinton zárta a kereskedést a papír.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK