Vörösen villognak a kijelzők a tőzsdei monitorokon

tőzsde, befektetés, Kína
Kereskedők a kínai tőzsdén
Vágólapra másolva!
Ázsiai kereskedés szerdán hajnalban onnan indult, ahol az amerikai piacok éjszaka zártak: vörösen villogtak a kereskedési adatokat követő számsorok, esik minden. Az aggodalmakat továbbra is az olajpiacon zajló folyamatok táplálják. Ez történt, amíg aludt és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

A meghatározó ázsiai piacok Kína kivételével az előző napi záró érték alatt nyitottak majd tovább estek. Közép-európai idő szerint fél hétkor a japán Nikkei 1,05, a hongkongi Hang Seng 1,81 mínuszt mutatott, s ekkor már a Sanghai Composite is 0,67 százalékkal volt a keddi érték alatt.

A piaci mozgásokat elsősorban az olajpiaccal kapcsolatos aggodalmak befolyásolják.

Kedden a szaúdi olajminiszter, Ali Al-Naimi egyértelművé tette, hogy a 4 olajnagyhatalom múlt heti megállapodását a termelés januári szinten történő befagyasztásáról nem tekinthető az első lépésként a termelés csökkentése felé, bár bíznak abban, hogy több állam is csatlakozik a megállapodáshoz.

Az ingatlanpiac lesz a fókuszban

Ma Európában komolyabb piacbefolyásoló adatot nem várunk. Amerikában és itthon is ingatlanpiaci statisztikák jelennek meg.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2015-ös teljes évi lakáspiaci helyzetképet közöl.

Az esztendő első háromnegyedévében 4657 lakás épült, mint 2014 azonos időszakában, ami 9,5 százalékos csökkenést jelent. Jó hírként értékelhető viszont, hogy majd negyedével (24 százalékkal) 8616-ra nőtt a kiadott építési engedélyek száma.

Az USA-ban a januári új ingatlan értékesítésről jelenik meg adat.

A várakozások szerint a tavaly decemberi 544 ezres eladás után 520 ezer új lakás találhatott gazdára az Egyesült Államokban az esztendő első havában.

Erősödő aggodalmak a tengerentúlon

A keddi amerikai kereskedést az olajár zuhanása, a kínai jegybank újabb lépése és a fogyasztói bizalom visszaesése befolyásolta.

A hétfői emelkedés után ismét beszakadt a fekete arany árfolyama

miután a Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) középtávú előrejelzése arról számolt be, hogy a kereslet-kínálat legkorábban jövőre kerülhet egyensúlyba a piacon.

A növekedés lassulásával kapcsolatos félelmeket erősítette, hogy a kínai jegybank tovább gyengítette a jüan árfolyamát a dollárral szemben. Mindemellett pedig hidegzuhanyként érte a piacokat, hogy a Conference Board februári fogyasztói bizalmi indexe a várt 97 pont helyett 92,2 pontra esett, hét hónapja nem látott mélységbe ért.

A főbb amerikai indexek közül

  • Dow Jones 1,1 százalékkal 16 432 pontra,
  • S&P 500-as 1,25 százalékkal, és 1921 pontra
  • Nasdaq Composite 1,5 százalékkal 4504 pontra esett.

Az S&P 500 indexben szereplő tíz szektorból 9 almutató esett. A legnagyobbat ismét az energiacégek.

Masszív mínuszok Európában

Kedden ismét borús napot zártak az európai tőzsdék is.

  • A londoni FTSE-100 1,23 százalékkal,
  • a frankfurti DAX-30 1,64 százalékkal,
  • a párizsi CAC-40 pedig 1,40 százalékkal
  • a viszonylag széles merítést tartalmazó európai gyűjtőmutató az FTSEurofirst 300 index 1,33 százalékkal,
  • a legnagyobb európai vállalatok részvényeit követő Euro STOXX 50 1,48 százalékkal süllyedt a hétfői záróértékhez képest a nap végéig.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat a hazai kereskedésre is rányomta a bélyegét. A vezető részvények vegyesen szerepeltek:

  • a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe, a BUX 0,7 százalékot vesztett, 23 172 ponton zárt
  • a Mol árfolyama, 0,1 százalékkal 14 030 forintra erősödött,
  • az OTP-é 2,4 százalékkal 5968 forintra esett,
  • a Magyar Telekomé 1,22 százalékkal 414 forintra nőtt,
  • a Richter tartotta a hétfői 4950 forintot,
  • kis és közepes részvények mozgását követő BUMIX index 0,2 százalékkal állt magasabban a nap végét a hétfői utolsó értéknél.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.