A keselyűk lecsapnak a megújuló energiára

energia megújuló szélerőmű környezetvédelem
A wind farm of 30 turbines is inaugurated on September 11, 2015 in Chatres, eastern France, making this site the 3rd biggest farm in France and putting the region of Champagne-Ardenne at the forefront of the renewable energy. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Vágólapra másolva!
Néhány magántőke-társaság szembemegy a trendekkel, és igyekeznek lecsapni a bajba jutott európai megújuló energia eszközökre. A cél, hogy a zavarosban vadászva idővel busás profitokat zsebeljenek be.
Vágólapra másolva!

Miközben a magántőke-társaságok tavaly inkább menekítették a tőkét az európai megújuló energiával kapcsolatos eszközökből, egyesek inkább úgy látják, most van itt az ideje a bevásárlásnak. Az olyan cégek, mint a Cerberus Capital Management New Yorkból, az Oaktree Capital Management Los Angelesből vagy a londoni Zouk Capital szembemennek az árral, és igyekeznek lecsapni a vonzó hozamokra – írja a Bloomberg.

A három cég az iparág szerencsétlen időszakát igyekszik kihasználni, miután Spanyolország, Horvátország, Görögország, Románia és Bulgária is

visszavágta a megújulóknak nyújtott támogatásokat.

Hogy ne hagyják elszállni a támogatási költségeket, ráadásul még 12 ország korlátozta a tiszta energiával kapcsolatos programokat, beleértve az Egyesült Királyságot, Portugáliát és Ausztriát.

A szektor átalakulása

Mindazonáltal a Zouk Capital úgy látja, hogy ezek a projektek más eszközökkel gazdaságilag működőképessé tehetők. A vállalat egyébként is szeret lecsapni a nyomástól szenvedő nyugat-európai eszközökre, és a megújulók esetében is úgy gondolkodik, hogy magántőke-befektetési társaságok komolyan profitálhatnak a területből.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az alapvető probléma az, hogy ma már az európai megújuló energia sokak szerint nem képes akkora hozamot generálni, amely megérné a magántőke-társaságoknak és a kockázati tőkéseknek. Kezdetben ugyanis éppen ezek szálltak be intenzíven a szektorban, amikor még robbanásszerű volt a fejlődés.

Majd a terület egyre biztonságosabbnak bizonyult,

és a helyüket átvették a nyugdíjalapok és a hagyományos befektetők. A magántőkealapok befektetései ennek jegyében tavaly 53 százalékkal 1,3 milliárd dollárra csökkentek, ami a legalacsonyabb szintnek számít az elmúlt évtizedben.

Indul a vadászidény

A nagy vadászat célpontjai ennek következtében sokkal inkább a bajba jutott cégek, amelyek csőd közelébe kerültek, esetleg rossz fejlesztéspolitikától szenvednek vagy az államok visszafogták a támogatásaikat. Noha a működőképes projektek talán nem kecsegtetnek akkora hozammal, mint amekkorára a magántőke-társaságoknak szükségük van,

a bajba jutott eszközökön akár 8-12 százalékot is nyerhetnek

– mondja az angol Private Equity Institute igazgatója. A szakértő szerint éppen ezért valószínűsíthető, hogy a nagyobb hozamért komoly kockázatokat is vállaló cégek továbbra is a piacon maradnak.