Könnyebb lesz a munkát találni Európában

Európai Bizottság brüsszeli székházáról 
Belgium: European Parliament, Brussels Euroraum Außenansicht PARLIAMENT Kriese Eurorettung EUROPEAN EURO ssteuer
Belgium: European Parliament in Brussels as seen from Rue Wiertz. Photo from 15. May 2015.
Vágólapra másolva!
Az álláskeresők és állásajánlatok uniós szintű adatbázisa jön létre az Európai Parlament brüsszeli, két napos tanácskozásán elfogadott rendelet nyomán.
Vágólapra másolva!

Az Európa Parlament csütörtökön elfogadta a foglalkoztatási szolgálatok európai hálózatát (EURES) átalakító rendeletet,

létrehozva az álláskeresők és állásajánlatok uniós szintű adatbázisát.

A cél a munkanélküliség elleni küzdelem segítése a munkaerő-piaci kereslet és kínálat jobb párosításával. Az Európa Tanáccsal megállapodásban meghozott új szabályok nagyobb figyelmet fordítanak a határokon átnyúló régiókra és a fiatalokra - közölte az Európa Parlamen Tájékoztatási Irodája.

A munkavállalóknak ingyenes

Az intelligensebbé tett új EURES-portál automatikusan összepárosítaná az életrajzokat a megfelelő állásajánlatokkal. Ezen felül az állami foglalkoztatási szolgálatok által a tagállamokban közzétett ajánlatok uniószerte elérhetőek lesznek a honlapon.

EURES

Az EURES EU-szintű állásadatbázist 1993-ban hozták létre az Európai Bizottság és az EU-tagállamok (valamint Svájc, Norvégia, Izland, és Liechtenstein) munkaügyi hivatalainak, illetve magán állásközvetítő ügynökségek, szakszervezetek és munkaadói szövetségek együttműködési hálózataként. Az időközben felmerült hiányosságok közé tartozik, hogy nem teljes az állásajánlatok és önéletrajzok köre; korlátozott az automatikus párosítás lehetősége; nem elegendő a határokon átnyúló információ a foglalkoztatásról. A másik tagállamban dolgozó munkavállalók száma - nem számítva a határok közelében dolgozókat - továbbra is csak 7,5 millió, amely az aktív lakosságnak 3,1%-a. Az internetes portálon felül az EURES egy körülbelül 1000 fős tanácsadói hálózatot is fenntart Európában.

A képviselők a tagállamok képviselőivel a tavalyi év tárgyalásai során megkötött kompromisszumot 576 szavazat mellett, 56 ellenében, 21 tartózkodással fogadták el. Heinz K. Becker, osztrák néppárti képviselő, aki a jogszabálytervezet parlamenti előkészítését vezetette, a vita során kijelentette

Az EURES platform a bővítése első fázisában betöltetlen állások százaihoz könnyítheti meg a hozzáférést." Becker értékelése szerint „soha korábban nem volt ennyire felhasználóbarát lehetőség és ennyi támogatás, különösen a fiatal munkakeresők részére, hogy egy gombnyomásra elérhetővé tegyék az életrajzukat minden európai munkaadónak.".

Az Európai Parlament brüsszeli épülete Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Az állásajánlatok és a jelentkezések automatikus párosításának a munkavállalók részére ingyenesnek kell lennie; a párosítás során nem lehet állampolgársági alapon diszkriminációt alkalmazni a foglalkoztatás, fizetés és egyéb munkakörülmények területén; valamint biztosítani kell a fogyatékossággal élő emberek hozzáférését is.

Támogató szolgáltatások

Az Európa Parlament tárgyalói a tájékoztatási iroda közleménye szerint elérték a hálózat kiterjesztését azáltal, hogy tagságot ajánlanak azon magánszervezeteknek, amelyek támogató szolgáltatásokat nyújtanak mind a dolgozóknak, mind a munkaadóknak. Ezen felül, olyan módosításokat iktattak be, amelyek

ösztönzik a határokon átnyúló munkaerőpiacokat.

A képviselők módosítóindítványai alapján a közpénzből finanszírozott szakmai gyakorlatok mentesülnek a nemzetközi közzétételi kötelezettség alól az egyes tagállamok oktatási rendszereiben és aktív munkaerőpiaci politikáiban meglévő különbségek miatt.

A rendeletet a Parlament által elfogadott formájában még a Miniszterek Tanácsának is hivatalosan jóvá kell hagynia, hatályba az EU Hivatalos Lapjában történt kihirdetés után lép.