A Google kapott egy tizenkét jegyű számlát a francia NAV-tól

google kereső iphone
Egymilliárd dollárt fizetett a Google a riválisnak
Vágólapra másolva!
Párizs 1,6 milliárd eurót, vagyis forintra átszámolva 498 milliárdot követel a Google-tól. A gazdasági minisztérium szerint a techcég az elmúlt években egymilliárd euró adót került el Franciaországban, a maradék 0,6 milliárdot késedelmi kamatként számolta fel az adóhatóság.
Vágólapra másolva!

Franciaország 1,6 milliárd euró (498 milliárd forint) adót követel visszamenőlegesen a Google-tól, közölte Emmeanuel Macron francia gazdasági miniszter a Google új vezérigazgatójával, Sundar Pichaival, amikor február 24-én, szerdán találkoztak Párizsban.

186 milliárd forintnyi késedelmi kamat

A francia gazdasági minisztérium már két éve próbál behajtani a techcégtől egymilliárd eurót, úgy számolják ugyanis, hogy a Google ennyi adót került el az elmúlt években a Franciaországból származó nyeresége után.

Ehhez a francia adóhatóság most hozzácsapott még 0,6 milliárd euró késedelmi kamatot,

így állt elő az 1,6 milliárd a végső számlán, írja a Forbes hírportál.

A Google Franciaországban kevesebb, mint évi 200 millió euró bevételt vall be, az országból származó többi bevételét más országokban számolja el, ahol alacsonyabbak az adókulcsok.

A Google Franciaországban (is) kevés bevételt vall be Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

London megegyezett a Google-lal

2016 januárjában a Google megegyezett az Egyesült Királysággal, hogy kifizet 130 millió font (5,2 milliárd forint) elmaradt adót a 2005 és 2015 közti 10 évre. Az Independent hírportál becslése szerint

a Google-nak több mint 800 millió font adót kellett volna befizetnie London kasszájába

az Egyesült Királyságból származó bevételei után.

A britek kiakadtak

Az Egyesült Királyságban az verte ki a biztosítékot, amikor kiderült, hogy a Google Olaszországgal sokkal kedvezőbb megállapodást kötött. A Google 227 millió euró (70 milliárd forint) elmaradt adót fizet Rómának.