A Nemzeti Közlekedési Hatóság a honlapján hozta nyilvánosságra a személytaxi-szolgáltatás szabályait. A leendő Uber-sofőröknek szánt tájékoztatás a gépkocsivezetőkkel és a járművekkel kapcsolatos feltételeket egyaránt ismerteti.

Felhívják a figyelmet egyebek között arra, hogy a tevékenység végzéséhez szükség van személytaxi-igazolvány kiváltására, valamint sárga alapszínű rendszámra is.

Szigorú szabályok

A sofőröknek a legális munkavégzéshez be kell tölteniük a 21. életévüket, valamint legalább kétéves "B" kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezniük, feltétel a pályaalkalmassági vizsga második kategóriájának elvégzése - olvasható az NKH oldalán.

A kocsik életkora nem haladhatja meg a 10 évet,  legalább EURO IV-es környezetvédelmi osztályba sorolással. A hatóság felhívja a figyelmet arra is, hogy a járműben fel kell tüntetni a viteldíjakat, valamint el kell helyezni egy "taxi szabadjelző" berendezést.

Uber-ellenes taxis tüntetés januárbanFotó: Polyák Attila - Origo

A hivatal budapesti viszonylatban többletfeltételeket is megfogalmazott. Ezek értelmében fix hatósági árat kell alkalmaznia az Ubernek, kötelező lesz a járművekben a bankkártyaterminál, valamint az új szabályozás értelmében a sárga alapszín is.

Hamarosan indul az ellenőrzés is

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeket be nem tartó Uber-taxisok gépkocsijáról egy esetleges ellenőrzés során az intézkedő levegye a rendszámot, vagyis a gépkocsit kivonja a forgalomból.

Az Uber egy technológiai rendszer

Az Uber a múlt héten sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra álláspontját, amely szerint az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, voltaképp egy informatikai cég, amely olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek. Hangsúlyozták, hogy nincs diszpécserközpontjuk, drosztjuk, a fuvar fizetése nem készpénzben, hanem elektronikusan történik.